Srpska Nova godina

Srpska ili Pravoslavna Nova godina, po Julijanskom kalendaru slavi se 14. januara. Obeležava se u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, ali i u Rusiji, Gruziji, Moldaviji, Belorusiji…

Prema podacima Wikipedije, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca gregorijanski „novi“ kalendar je zvanično prihvaćen Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine objavljenom u prvom broju Službenih novina Kraljevstva SHS. Ovim Zakonom je predviđeno da u celoj državi 15. januara prestaje da važi „stari“ kalendar i počinje „novi“. Od devedestih godina prošlog veka, proslavljanje Srpske Nove godine ponovo dobija na popopularnosti. Slavi se najčešće kod kuće, ali i u ugostiteljskim objektima ili na trgovima.

Na današnji dan obeležava se i Obrezanje Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Praznik posvećen obrezanju Isusa Hrista ili Mali Božić u mnogim krajevima posvećen je ponavljaju nekih običaja vezanih za Božić pa se tada spaljuju ostaci badnjaka. Za Mali Božić se mesi poseban obredni hleb, vasilica. Veruje se da na ovaj dan u kuću treba uneti nešto novo, zbog napretka.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.