Tri učesnice sa juga Srbije uspešno završile međunarodni trening u Hrvatskoj: Erasmus + program je 3 u 1 – učenje, druženje i putovanje

Autor: M. B.

Preko 20 zadovoljnih omladinskih radnica i radnika iz cele Evrope vratilo se nedavno iz Karlovca u Hrvatskoj svojim zemljama sa velikom količinom znanja, mnogo novih prijateljstava i uspomenama koje će sačuvati za ceo život. Pored učesnika iz čitave bivše Jugoslavije, zatim Turske, Jermenije i Rumunije, jednonedeljni trenig o savremenim metodama omladinskog rada „Learning balloon“ uspešno su završile i tri učesnice iz Srbije, delegirane od udruženja „Tim 42“ iz Leskovca. Među njima su bile i Anđela Micić, Milica Branković i Nina Pavlović, sa juga Srbije.

Anđela Micić iz Leskovca se za ovaj trening prijavila sa željom da naučeno iz oblasti neformalnog obrazovanja može da prenese svojim vršnjacima. Ovo je za nju bio način da bude u toku sa novim načinima prenoštenja neformlanog znanja i veština. Kako kaže, ovakve vrste obuka u mnogome se razlikuju od formalnog obrazovanja, a treninzi koji su deo Erasmus + projekta, kakav je ovaj upravo završen u Karlovcu, naročito su privlačni za mlade, koji su njena ciljna grupa tokom rada u organizaciji koju vodi sa svojom majkom. 

„Formalno obrazovanje nas jako malo uči karijernom razvoju, važnosti veština za uspeh u karijeri i znanjima neophodnim za ulazak u svet rada u 21. veku. Zato je razvoj svesti o ličnom i profesionalnom razvoju jako važan za svaku osobu. Ovaj trening se najviše razlikuje od drugih po metodama koje se koriste, načinu prenosa znanja, pozitivnoj atmosferi u timovima i edukatorima sa kojima se osećamo komforno i slobodno da izrazimo svoje mišljenje i stavove, da se družimo, ali da istovremeno mnogo naučimo. Kući se vraćam sa mnogo novih znanja iz oblasti neformalnog obrazovanja, ali sam dosta naučila i o sebi i o drugima. Sve što sam ovde stekla svakako ću primenjivati u daljem životu i radu“, kaže ona i dodaje da je naročito interesantno učiti sa ljudima iz drugih zemalja, jer je tu mnogo različtih kultura koje se međusobno moraju poštovati, a mnogo toga jedni od drugih mogu da nauče.

„To je pre svega jedno divno iskustvo u svakom smislu te reči. Mogu da kažem da je tu 3 u 1 – upoznavanje sa ljudima, putovanje i pregšt novih znanja koje se može prikupiti tokom Erasmusa“.

Trening koji je organizovala Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“ bio je namenjen ljudima koji rade sa mladima i koji će znanje sa treninga primeniti u svojim budućim aktivnostima. Čitav trening bio je do detalja osmišljen i obuhvatao je najrazličitije aktivnosti – od specifičnog upoznavanja učesnika, tim bildinga na kome su se članovi grupa najpre predstavili pesmama koje su osmislili, pa kroz raznorazne zajedničke svakodnevne kreativne zadatke, poput munchmellow challenge, idea market i slično.

„Bavili smo se predrasudama, stereotipima kroz metodu change your glasses, kao i različitim metodama neformalnog obrazovanja, koristeći aplikacije, neposredni kontakt sa stanovnicima Karlovca i kroz posete institucijama značajnim za omladinski rad ovde“, objašnjava Petra Foršek Koški, jedna od trenerica na „Learning balloon“ treningu.

Kako kaže, mnoge metode koje su koristile bile su eksperimentalne i za njih, tako je sa ovog treninga svako, pa i trenerski tim, otišao sa novim iskustvom i znanjem koje će korisititi u budućem radu sa mladima.

Učesnici su bili smešteni u učeničkom domu u Karlovcu, a ono što je čitav događaj učinilo interesantnijim i izazovnijim za organizatore je to što je u isto vreme u istom domu bila smeštena i grupa od 30-ak mladih iz cele Evrope, koji su bili deo omladinske razmene, tako da je cela priča dobila oblik jednog interkulturalnog eksperimenta u kome su svi učesnici uživali.

„Najveći izazov svakako je bila zajednička sesija sa svim učesnicima, koristeći metodu koju smo sami osmislili i razvili. Na taj način, mi smo od učesnika učili isto onoliko koliko su i oni od nas, davajući nam povratne informacije o metodama koje koristimo prvi put“, priča Petra.

Čitav projekat „Learning balloon“ deo je programa Erasmus +, koji je specifičan po tome što stvara jedno interkulturalno okruženje i uvek se sprovodi međunarodno.

„To nije nešto što se organizuje na srpskom ili hrvatskom jeziku, već uvek na engleskom i dolaze nam učesnici iz različitih delova Evrope. Ovaj program je dostpupan svakome, bilo da on ima 14 ili 90 godina i to je njegov glavni cilj. Ovaj Erasmus kojim smo se mi bavili bio je namenjen omladinskim radnicima, ali postoje i Erasmusi za škole, za stručna usavršavanja, za prakse… Upravo je to čarolija Erasmusa, jer se u njemu svako može pronaći, razvijati se, rasti“, kaže Valentina Gambiroža Staković, koja je zajedno sa Petrom osam dana radila sa omladinskim radnicima iz cele Evrope.

Kako kaže, ovakvi programi se nikada ne zavšravaju na kraju treninga, već se partnerstva nastavljaju, nadograđuju i stvaraju nove prilike za dalja učenja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.