U Vranju plesni performans protiv nasilja nad ženama i devojčicama

Autor: Lj. Pavlović


U centru Vranja danas je u organizaciji Odbora za ljudska prava Vranje, SOS telefona, SOS Kutka za devojke, uz podršku plesnog kluba ILLUSION organizovan performans u globalnoj kampanji 1 MILIJARDA USTAJE. Danas su se žene i muškarci, devojčice i dečaci u velikom broju priključili zajedničkom plesnom performansu na trgu u Vranju.

„Danas smo se i mi iz Vranja pridružili državama i gradovima sveta, i sada pesmom, pokretom, plesom… poslali zajedničku poruku – Pokidajmo lanac nasilja nad ženama i devojčicama,“ poručili su organizatori.
Danas se u celom svetu obeležava lepi Dan zaljubljenih, kojem se i mi žene i devojke SOS telefona i SOS Kutka za devojke iz Vranja pridružujemo porukom –LJUBAV NIJE NASILJE ! Sa razglasa smo emitovali poruke podrške ženama da tišina života u nasilju JEDNOM MORA DA PUKNE, “ poručili su organizatori.

Sa skupa su poslate i poruke: OHRABRI SE I PRIJAVI; VAŽNO JE DA SHVATIŠ DA TI NISI KRIVA I DA JE KRIVICA SAMO NASILNIKOVA; JEDNOM KADA PRIJAVIŠ NASILJE, SVI RAZLOZI ZBOG KOJIH SI ĆUTALA POSTAJU NEVAŽNI; ZA NASILJE, NEMA OPRAVDANJA; JEDINO JE VAŽNO DA TI BUDEŠ DOBRO, JER NISI SAMA…

Takođe, poslata je i poruka: STOP AKUŠERSKOM NASILJU, koje je prisutno u Vranju kao rodno zasnovano
nasilje nad ženama kada su same u porodilištu. Kao simbol slobode i bezbrižnog života svih ljudi na zemaljskoj kugli, a pre svega devojčica i žena, učesnici su psutili balone da polete.
Himna ove globalne kampanje je pesma “Brake the chain”/“Pokidajmo lanac”, danas žene i muškarci plešu
na trgovina u celom svetu uz ovu pesmu koja pokreće isti cilj – da se nasilje nad ženama i devojčicama
okonča! Na planeti zemlji od početka ove godine živi preko 8 milijardi ljudi. Po procenama i broju evidentiranog nasija, najmanje JEDNA MILIJARDA žena, devojčica je svakog dana izložena ili živi u različitim oblicima rodnog nasilja.


Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.