Zmije pred kraj oktobra i dalje aktivne

Autor: Lj. Pavlović

Kod porodice Blagojević, u selu Držanovcu, u opštini Prokuplje, danas je Vladica Stanković, hvatač zmija iz Vladičinog Hana, u pomoćnom objektu pronašao četiri stepska smuka. U potrazi za mestom za burmaciju gmizavci su se zavukli u cigle, u prostoriji koja nije omalterisana.

„U pitanju su stepski smukovi, koje ćemo vratiti prirodi. Ovo je period kada gmizavci traže mesto za burmaciju, ili zimski san, pa se često mogu naći u ovakvim prostrorijama, ali i na najneobičnijim mestima. U automobilima, šahtama, ispod stepenica, ali i u kućama. Traže toplo mesto, zbog toga što uginu ukoliko se nađu napolju po temperaturi ispod nule,“ kaže on.

Odmah nakon intervencije u prokupačkoj opštini, Vladica je nastavio put ka Varavrinu, odakle je stigao još jedan poziv za pomoć. Koliko akcija ovog tipa ima tokom leta, više ni ne broji, ali prisutan svuda gde je to potrebno. Uklanjanje zmija iz ljudskog okruženja nije retkost ni tokom zimskih dana, pogotovo kada su one tople i sa malo snega, kao što je bila lanjska, pa je tada pomoć potrebna i gmizavcima, da prežive do proleća.

Vladica Stanković je osnivač i predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine i za samo par godina postao je poznat šitom Srbije kao hvatač zmija koji svima priskače u pomoć, kada je to potrebno. Pored toga, Vladica je spas za one koje ugrožavaju ose, stršljenovi, ali je bilo i akcija hvatanja dabrova, kuna…

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.