ŽRK „Morava“ u Vladičinom Hanu ponosan na uspeh kluba i mlade koji napreduju

Autor: Ljiljana Pavlović

Ženski rukomteni klub „Morava“, iako potiče iz jednog malog mesta, sa skromnim mogućnostima da razvija taj sport i ulaže u mlade, on je „izgradio“ mnogo dobrih igračica. Satisfakcija za takav klub, kao i mesto iz kog potiče je što, nakon prvih koraka u „Moravi“, mnoge devojčice nastave da igraju u većim klubovima, većoj ligi a među njima ima i reprezentativki Srbije.

Jedna od njih je Mila Stanković (15), reprezentatikva u pionirskoj selekciji. Mila je prošlu sezonu igrala u ŽRK „Jagodina 2“, u tom gradu, a predstojeću će u ŽRK „Topličanin“ iz Prokuplja.

Teodora Ristić

„Neka vrsta priznanja je to što sam igrala u klubu koji je tri puta bio prvak Srbije , osvajač kupa i super kupa Srbije. Lepo je preći u veći klub, nije svejedno otići od kuće, teško je, ali to je bila moja odluka. Još je lepši osećaj biti jedna od devojaka koja predstavlja svoju zemlju u reprezentaciji,“ rekla nam je Mila, učenica gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini, dodajući da bi volela da se profesionalni bavi rukometom.

Teodora Ristić (17), takođe iz Hana, rukomet je počela da igra sa 10 godina. Na prvom, Vidovdanskom turniru u timu je bila jedina devojčica. Igra na poziciji golmana, osvajala je više nagrada na turnirima i kampovima.

„U Boru sam od prve godine srednje škole. Ljudi iz tamošnjeg kluba su me zapazili, pošto smo u Bor odlazili na pripreme i kampove i ja sam prihvatila ponudu da pređem tamo, posle osmog razreda. Tamo sam upisla i srednju, ekonomsko-trgovinsku školu,“ kaže Teodora.

I njoj odvajanje od porodice nije bilo lako. Međutim, prelazak u višu ligu i mogućnost da napreduje, bili su presudni.

„Treniranje u Boru i Hanu se dosta razlikuje. Ovde je sve ozbiljnije, ipak su to devojke koje igraju u najvišem rangu – Arkus ligi. Imamo treninge dva puta dnevno, odmah posle škole. Uspevam da se uklopim sa obavezama u školi, koja je na prvom mestu, ali mi je želja i da se profesionalno bavim ovim sportom,“ kaže Teodora.

Ona od prvog dana nakon prelaska u Bor trenira sa prvim timom i u seniorskoj ekipi ima svoju minutažu. Sa drugom ekipom je taj tim osvojio drugo mesto ove sezone u Prvoj ligi a na državnom prvenstvu za Ž 16 su vicešampioni, čemu je Teodora, kao golman, dala veliki doprinos svojim odbranama. Inače je za Bor rezultata selekcije Ž 16 veliki uspeh, najveći od devedesetih godina.

Iz ŽRK „Morava“ u veće klubove otišlo je još devojčica: sestre, Sara i Mila Stamenković, Ana Milenković je bila jedna od najboljih igračica ŽRK „Vranje“, gde su pored nje, uspešno igrale i Aleksandra Dimići i Anastasija Radovanović, da ne bi pauzirale zbog neigranja seniorske ekipe „Morave“ ove sezone.

„Naše igračice, 2008. godište i mlađe uspešno igraju i na turnirima koji se organizuju na regionalnom nivou. Čak četiri su selkektovane u selekciju RS Centralne Srbije za svoj uzrast: golman, Sara Novković, igračice, Milica Marković, Tea Stojković i Andrea Gapić. Tako je nastavljen niz koji je započeo sa igračicama koje su pre njih zapažene i postale članovi selekcija : Sara Stanković, Teodora Ristić, Mila Stanković… Naš klub bira devojčice u dve škole, OŠ „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“ u Hanu, pa nemamo veliki izbor kao u većim gradovima. Klub postoji od 1990. godine, uz više prekida, tako da smo ozbiljnije počeli da radimo od 2015. godine. Već 2016. i 2017. godine, na Državno prvenstvo smo se plasirali sa slekcijama Ž 12 i Ž 14, da bi 2018-19. ušli u Prvu ligu. Prošle godine smo igrali u toj ligi i plasmanom bili zadovoljni, ali smo zbog raznih okolnosti istupili iz takmičenja. Glavni razlozi su što naše igračice već posle osmog razreda odlaze u srednje škole i veće klubove i tako redovno dolazi do osipanja i smene generacija. S obzirom na to da su sve ostale ekipe sastavljene od starijih igračica, doneta je odluka da se sačuva ekipa za učešće u sezoni koja predstoji,“ kaže Siniša Ristić, trener ŽRK „Morava“.

Ove sezone ŽRK „Morava“će sa seniorskom ekipom igrati Drugu ligu, mlađe selekcije će se takmičiti u LMK sa selekcijom Ž 14 i u Mini-rukometnoj ligi.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.