„Slepi putnik“ na platnom spisku

Autor: Ljiljana Pavlović

Ne pamtim koje se godine zbilo, ali su mi ostali u sećanju trenuci tog „sastanka“ i ćutanje. Zaista, jednog originalnog, pre i posle toga. Bez dnevnog reda i tačke razno. Takođe, bez diskusije i prava na reč. Mi smo bili samo statisti.

Sastanak je, naime, bio informativnog karaktera. Kratak i sažet. Dobili smo novog radnika. Na platnom spisku. Ime nije govorilo mnogo, ali je zato nadimak bio sasvim rečit. Prvi na vrhu hijerarhije u našoj maloj „zajednici“ dobio je nezhavalnu dužnost da nas o tome obavesti. „Zmijarnik“, kako su nas neki iz milošte zvali. Pod prismotrom novopridošlog. Naravno da se šalim, jeste bio novi na platnom spisku, koliko me sećanje služi možda i u vreme zabrane upošljavanja u javnom sektoru, ali nikako ne i novopridošli. Bio je samo – par puta došli. Radno je bio angažovan na sasvim drugom mestu. Zbog navalice i nedostatka stolica, pojave tzv. najezde koja je popularno u jednoj opštini nazvana „skuteri“ (od skut, krilo), mi smo, u postojanju viška praznih, izvučeni kao srećni dobitnici? Da li je i za to bio plaćen ili ne i tamo, to nije bio „naš problem“. Kao ni to što će biti na našem budžetu, a, istina, velikodušno se to nije odrazilo na naše plate.

Do tada su mnogima od prisutnih palanačke priče o “ mrtvim dušama“ na platnim spiskovima bile baš to. Kao i one da neki primaju i po nekoliko apanaža, dok neko nema ni jedno radno mesto, a tek pa platu.

Svašta smo videli tih nekih godina. Dovođenja, odvođenja pojedinačnih i grupnih, ali ne i ovakvih privođenja. To ko je i da li je neko još na platnom spisku i ranije bio, bilo je ostavljeno samo mašti na volju, ali u „zmijarniku“ tajne su teško ostajale to što jesu. Pre ili kasnije bili su uhvaćeni „in flagranti“ u raznim nepododpštinama, ali … Ovo je bio korak dalje. Suverena odluka. Partijski komesari i namirenje za zasluge.

I sada, taj jedan „slepi putnik“, kao jedan i retka vrsta, i nije baš neki problem. Međutim, ima li još „slepaća“, da ne kažem „slepaca“? I koliko? I, kud plovi ovaj brod?

Ilustarcija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.