ASTERIKS I OBELIKS I 12 ZADATAKA NA SRPSKI NAČIN

Jeste li nekada gledali crtani film iz naslova,  kada se Asteriks i Obeliks uspešno bore sa raznim nemanima i problemima, sve dok ne dođu do onog zadatka kada u opštini treba da izvade dozvolu za izvršenje sledećeg zadatka, na šalteru broj 1?  E, tako otprilike izgleda borba sa administarcijom ili birokratijom radnika nekih propalih preduzeća oko naplate zaostalih zarada i povezivanja radnog staža. Iako vas je poređenje možda nasmejalo, priča koja sledi nije nimalo smešna.

Nekadašnje Građevinsko preduće „Građevinsrastvo“, početkom 2000-ih Godina,  pripojeno je deoničarskom društvu „Binačka Morava“ iz Gnjilana, prebeglom sa Kosova u Vranje nakon bombardovanja naše zemlje  1999.  Pedesetak radnika „Građevinsrastva“ već tada je bilo u „dubokom čabru“. Neisplaćene plate, neuplaćeni doprinosi za par godina. Iako su još pre integracije radnici i njihov sindikat ukazivali na to da je „Binačka Morava“ iz Gnjilana u Vranje došla gotovo bez ičega a da „Građevinarstvo“ ima značajnu imovinu i mašine, političke strukture i Povereništvo Samostalnog sindikata u Vladičinom Hanu ipak su „kumovali“ ovom nerprirodnom „braku“. Kako je obnova zemlje nakon bombardovanja krenula u punom jeku, i „Građevinarstvo“ odnosno novopečena „Binačka Morava“ počeli su da dobijaju poslove. Ponadali su se boljim danima, ali na kratko. Neke radnike je poslovodstvo „Binačke Morave“  poslalo kući, ne znajući u kakvom su statusu, neki su radili a dugovi su se gomilali prema svima. I tako sve negde do 2006-2007. kada je DD „Binačka Morava“ ugašena a formirano novo preduzeće „Inženjering“ i to u Prokuplju.

Nakon nekog vremena i nova firma je otišla u stečaj. Radnici su već tužili za zaostale plate, sudski proces se rastezao pred sudovima za naplatu zaostalih plata, od čega su do današnjih dana dobili samo minorni deo. Mnogi nisu mogli u penziju zbog neplaćenih doprinosa PIO, te su se neki uzajmljivali i pokrivali „rupe“ u stažu umesto bivšeg poslodavca. Iako poseduju dokaz iz PIO da je 2010. godine država omogućila „Binačkoj Moravi“ da radnicima poveže radni staž sredstvima koja su izdvojena preko tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, to još uvek nije učinjeno, barem većini onih iz Vladičinog Hana. A onda se 2016. godine rodila nova nada. Vlada RS je donela Zaključak kojim su predviđena sredstva za povezivanje radnog staža svim radnicima na nivou zemlje koji su pred penzijom . Međutim, bivšim radnicima „Binačke Morave“, barem onima sa kojima smo do sada razgovarali – nisu.

Od Dragana Pešića, stečajnog upravnika „Binačke Morave“ prilikom telefenskog razgovora saznali smo da „pravo na povezivanje radnog staža po poslednjem zaključku VRS od 2016. godine, imaju radnici nekadašnjih društvenih preduzeća a, kao akcionarsko društvo,  „Binačka Morava“ nema pravo na to i da će im radni staž biti povezan od prodaje stečajnog dužnika.“  

Dok su ovi ljudi zajedno sa svojim porodicama preživeli  sve one teške godine, kao Asteriks i Obeliks sva ona čudovišta, tako se sada pojedini već par godina vrte u krug na relaciji nadležnih institucija, kao Asteriks i Obeliks tražeći šalter br. 1, ne bi li otkrili ko je kriv što neki primaju manje penzije, nego što bi trebalo a neki ne mogu da povrate svoj novac, koji su sami uplatili za doprinose umesto onog čija je to obaveza bila – poslodavca. Neki su nažalost i preminuli, ne dočekavši sigurnu starost. Međutim, ma koliko potrajala ta potraga ko je za šta nadležan, da li je i kada je novac uplaćen i kome, kome je radni staž povezan a kome ne i zbog čega ili –  „gde je šalter broj 1“, neki neće odustati. 

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.