Baba Zore živi u bedi u jednom sobičku

Autor: Lj. Pavlović

Objava Snežane Ljubisavljević na fb o starijoj ženi koja živi sama u tzv. samačkom hotelu u Vladičinom Hanu, u Beogradskoj ulici, gotovo pa u centru Vladičinog Hana, izazvala je veliko interesovanje javnosti.

„Ova žena, Zore, živio godinama bez struje i vode. Svakodnevno joj dajem hranu, jer joj je ćerka samohrana majka sa troje dece, pa nije u mogućnosti da joj stalno donosi,“ piše Snežana.

Baba Zore nosi kesu sa hranom od Ljubisavljevićevih

Ona je zamolila nadležne „da se zainteresuju za ovakve ljude koji žive u bedi i nemaštini i uslovima nedostojnih čoveka.“

„Sem moje porodice, ovoj ženi niko više ne pomaže, žalosno i jadno,“ poručila je ona.

Nakon što se vest pojavila na društevnim mrežama, neki ljudi su se zainteresovali za sudbinu starice. Aca Čoče Trajković iz Vladičinog Hana juče je kupio namirnice i obišao je i, kako kaže, ono što je video je više nego potresno. O stanju ove žene obavestio je Centar za socijalni rad, humanitarne organizacije „Humano srce“ iz Surdulice i „Tamara Misirlić“…

„Juče sam posetio baba Zore i ono što sam video mislim da dugo neću moći da izbacim iz glave. Ono nisu uslovi ni za život životinje, a kamo li čoveka…Jedan sobičak je sve – i kuhinja, i spavaća soba, i kupatilo… Pretrpano otpadom, bespomoćna i bolesna žena…“ kaže on.

Baba Zore juče, u tzv. samačkom hotelu, gde živi

Prenosi nam da su je već danas posetili iz Centra za socijalni rad, da ne može u Dom za stare jer joj je penzija od oko 16.000 dinara opterećena kreditom. Obećali su pomoć, ali će Aca tražiti dodatnu i od drugih, za koje misli da bi hteli da pomognu.

„Već sam kontaktirao neke preduzetnike i hoće da pomognu i sam ću da odbiđem i ostale, i lokalnu samoupravu, znam da će izaći u susret. Da se ženi obezbedi jedna pristojna sobica i kupatilo i neka sigurnost,“ kaže on.

Koliko tačno godina ima i kako se preziva baba Zore, naši sagovornici nisu znali da nam kažu, niti koliko dugo živi u ovoj baraci, sa još par porodica, kojima skupa ističe rok za stanovanje u njoj. Naime, baraka je vlasništvo FOPA-e, preduzeća koje je u stečaju godinama i čija je prodaja oglašena za početak septembra. Oni su, kako su nam neki od stanara rekli, već dobijali upozerenje da se isele, pa je to razlog više da se starici pod hitno obezbedi nužni smeštaj.

Prema onome što je Aca saznao, Zore je rodom iz Letovišta, brdsko-planinskog sela u hanskoj opštini.

„Izgubila je dva sina, poginuli su u šumi berući drva. Zet takođe, pre godinu-dve, a ćerka ima troje dece i živi u obližnjem naselju, Karadžina Reka,“ kaže on.

Ono što smo do skora viđali u američkim filmovima, sve češće postaje naša stvarnost. Vladičin Han je malo mesto, u kome svako o svakome zna skoro pa sve, što zbog upravo malog mesta, što zbog gledanja „preko tuđeg plota“. Mnogi su znali i za baba Zore, ali to već nije tema njihovog interesovanja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.