Besplatne knjige dobilo oko 1.300 osnovaca u opštini Vladičin Han

Autor: Lj. Pavlović

Školska 2023/24. godinu u Vladičinom Hanu danas je započela svečano i u znaku zahvalnosti na besplatnim knjigama za sve osnovce. Povodom toga u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Vladičinom Hanu priređena je prigodna svečanost kojoj su, pored prosvatnih radnika, prvaka i njihovih roditelja, prisustvovali i predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović sa gostom, Njegošem Petrovićem, ispred Fondacije „Kavčić“, čije su knjige učenici dobili.

„Ovo će biti praksa, svake naredne godine. Posebnu dobrodošlicu želim prvacima i svim učenicima mnogo zdravlja i uspeha. Ono što želim da vas zamolim je da pokušamo da sačuvao ove udžbenike za narednu godinu, kako bi nam ostalo više sredstava za neke druge namene, da, u saradnji sa nastavnim osobljem, obezbedimo na primer vežbanke ili geografske karte. Mi smo nabvaili 1.300 kompleta od 1. do 8. razreda, i oko 300 je donioralo ministastvo. Te knjige malo kasne, ali će svi učenici dobiti udžbenike, a ukoliko ih neko ne dobije, mi smo tu, samo vas molim za malo strpljenja,“ rekao je Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han.

On je dodao i to je Vladičin Han jedna od retkih opština koja je za svoje učenike obezbedila besplatne knjige i to po dvotsruko ili trostruko nižim cenama u odnosu na druge i zahvalio roditeljima i nastavnicima na saradnji, a pre svega Fondaciji „Kavčić“.

Njegoš Petrović, predstavnik Fondacije „Kvačić“

Što se tiče fondacije, obezbeđivanje jeftinih udžbenika nije kraj sardanje sa Hančanima. Njegoš Petrović je obećao novi susret u Vladičinom Hanu, već sredinom narednog meseca.

„Fondacija „Kavčić“ je odlučila da školama u opštini Vladičin Han donira najsavremenije računare, pa ćemo se tim povodom već sredinom oktobra ponovo videti. Vama draga deco želim uspeha u svemu čime se budete bavili, da budete ponos svojim roditeljima, svom gradu, svojoj Srbiji. Predsedniku Mladenoviću i njegovoj saradnici, Mileni Milosavljević hvala što su prepoznali interes svojih sugrađana i uložili ogroman trud da pokažu brigu prema porodicama i time dokazali da zaslužuju vaše poverenje, kao i nastavnici, „izjavio je Petrović.

On je govorio i o Aleksandru Kavčiću koji je stekao svetsku slavu, podsetivši da je on jedan je od najpriznatijih naučnika u inostranstvu koji nije zaboravio državu iz koje je potekao, vratio se u Srbiju sa namerom da obezbedi svakom detetu jednake šansu za obrazovanje.

Dragan Dimitrijević, direktor OŠ „Sveti Sava“

Dragan Dimitrijević, direktor OŠ „Sveti Sava“ svojim, ali i učenicima ostalih škola takođe je poželeo puno zdravlja, ali mnogo i petica i nagrada i, kako je rekao – da nagrada bude toliko, da isprazne opštinski budžet.

„Jedina iskrena želja mi je da budete srećni i zdravi. Jedan od najvećih pozitivnih krivaca za ove udžbenike, sa svojom idejom i timskim radom, je Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han koji je uspeo da u ova teška ekonomska vremena kupi bespltane knjige za učenike. U novu školsku godinu krećemo sa izuzetnim elanom, kolektiv nam je mlad i vredan i siguran sam da će trasirati neki novi svetosavski put škole,“poručio je Dimitrijević.

U ime rodtelja, Ivan Stanković je rekao da je ovo“ poseban momenat za našu školu i sve škole u našoj opštini. O fondaciji Kavčić je puno toga rečeno, ali sam bio deo jedne fantastične ekipe koja je radila na tome da deca dobiju besplatne udžbenike. Na početku je bilo skeptika, ali mi smo uz fondaciju ostvarili svoj cilj. Veliku zahvalnost dugujemo i lokalnoj samoupravi.“ I sami učenici su svesni da su oni prve, privilegovane generacije koje su u svom šklovanju dobile pomoć nadležnih. Lena Stanković, učenica ove škole u svom govoru je istakla da „1. septembar za roditelje predstavlja radost, kada deca zakorače u svet odraslih, ali za mnoge i strepnju kako će obezbediti svojoj deci sve ono što im je potrebno.“ Pored zasluga lokalne samouprave, istakla je, tu su i zasluge roditelja, koji su bili uporni da ostavre svoj cilj.

Opština Vladičin Han je za kupovinu oko 1.300 kompleta knjiga za osnovce izdvojila oko 9,3 miliona dinara.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.