Besplatni udžbenici za posebne kategorije učenika

Preko ministra prosvete posebne grupe učenika imaju pravo na besplatne udžbenike. Prijavljivanje se obavlja u školama a krajnji rok za to je do 10. april, kako bi deca dobila besplatne knjige za narednu školsku godinu. Škole će preko razrednih starešina i učitelja, blagovremeno obavestiti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika, o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima, obrazlaže ministarstvo.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju učenici iz socijalno-materijalno ugroženih porodica ili primaoci novčane socijalne pomoći, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, oni obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem -uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format. Takođe i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3 i čenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo od prvog do četvrtog razreda su za sledeće predmete . matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik, kao obavezni predmet. Od petog do osmog razreda t: matematika, srpski jezik i književnost ili maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Ove godine za nabavku besplatnih knjiga, izdvojeno je 720 miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.