Kopači zlata traže pećinu u Beliševu

Autor: Ljiljana Pavlović

Beliševo, selo u hanskoj opštini o kome smo već pisali da je često na meti lopova, nedavno se našlo i na mapi kopača zlata. Niko pouzdano ne zna kada i kako, ili niko ne želi da se meša u ono što ga se ne tiče. Sve u svemu, zna se da je bilo još zimus, da je viđen bager u selu u predvečerje, koji se sigurno noću i čuo gde radi. A da je radio, i to u sred noći i sve do zore, dokazuje ptekopana parcela. Negde na raskršću dve mahale – Marinkovci i Manginci.

Zvanično, niko ne zna ko je kopao. Nezvanično, u potrazi za zakopanim blagom u Beliševu je nekakav Turčin. Ko su mu vodiči ili pomoćnici, opet je nepoznanica. Da li osvedočeni i iskusni „zlatari“ sa lokala ili neki belosvetski, nerado se javno komentariše. Jer, to je osetljiv teren, neko može da se oklizne i povredi. Ono što može da se čuje, od usta do usta, je da su kopači zlata u potrazi za pećinom, gde je, pretpostavlja se, i zakopano blago. Gde je pećina, niko u Beliševu ne zna. Niti su stari znali za ikakvu. Za nju, kako skorašnje priče nagoveštavaju, jedino zna tajanstveni Turčin i njegovi saradnici, koji su do sada prekopali tek jednu tuđu njivu, ali ima njiva na pretek u Beliševu.

Šalu na stranu, ali u Beliševu je u ono vreme bilo Turaka. Uspomena na taj period je i mesto zvano Turska padina. Preko Beliševa su se nekada, kaže legenda, povlačili i turski karavani, te nije isključeno da su preci, bili Turci ili Srbi, pomagači begunaca, ostavili mapu sa zakopanim blagom. Kako je blago, za kojim se nesumnjivo traga, na teritoriji Srbije, onda je država vlasnik istog te je to, pretpostavlja se, razlog da se državni organi pozabave ovom temom. Posebno, ako neko, u sred noći, bagerom prekopava tuđe imanje.

Ilustracija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Kopači zlata traže pećinu u Beliševu

  1. Ne prestaju da me oduševljavaju hanski kopači zlata. Sigurno nije niko doterao bager iz Turske, to su naši domaći kopači koji za sobom ostavljaju više kratera nego nato avioni. Pitanje je dana kad će da sruše crkvu u Stublu svojim radovima. Te priče o turskim karavanima koji su nosili zlato su toliko zastupljene da ispda da je kroz naša sela prošlo hiljade Turaka sa hiljadama tona zlata. Ali čak je i to verovatnije nego da Beliševo ima pećinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.