Besplatni udžbenici dele Srbiju

Autor: Lj. Pavlović

Podela besplatnih udžbenika u Srbiji, od koje su mnogi učenici izuzeti, danima je tema u medijima i na društevnim mrežama. Besplatne knjige dobijaju školarci u Beogradu. Uz to, u prestonici su besplatni i vrtići što je, smatra, gradonačelnik Aleksandra Šapić – odgovorna politika Grada koji običnog čoveka stavlja u centar pažnje, pisali se nedavno beogradski mediji.

Besplatne udžbenike juče su dobili i osnovci u opštini Surdulica, čiji roditelji imaju obavezu da ih na kraju školske godine vrate školama, kako bi i naredne generacije mogle da ih koriste. Za to je iz budžeta izdvojeno oko 20 miliona dinara. Sutra će besplatne knjige dobiti i svi učenici četiri osnovne škole u Vladičinom Hanu za nešto više od 1.200 učenika. Za to je, kako smo saznali od nadležnih, izdvojeno oko 9,3 miliona dinara. Besplatne udžbenike dobiće i deca iz Vranjske Banje.

Veliko je nezadovoljstvo roditelja u mestima gde ovakve akcije nisu zaživele. Priliku za kritiku koristi i opozicija, u čije vreme su se, takođe, udžbenici kupovali, i to različitih stranih izdavača, svake školske godine, i tako decenijama. Tu se vraćamo na Surdulicu i postavlja se logično pitanje, hoće li prosvetari prihvatiti da rade po istim knjigama sledeće, ili više narednih godina i zbog čega takvu mogućnost u svim ovim teškim finansijskim decenijama iza nas nisu omogućili roditeljima, da im deca koriste polovne knjige, kao što je do pre uvođenja demokratije i liberalizacije tržišta, bila ustaljena praksa.

I na kraju, kako je rekao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić „Ništa nije besplatno.Kada grad, opština ili republika nešto plate, to su platili građani“. Znači, razlika je u samo u tome kako će grad, opština ili republika doneti odluku da se troše pare svih građana Srbije, a na kraju i koliko će Beograd, gde novac svih poreskih obveznika sliva, udeliti ostalima. Pa tako dok zahvaljujući ministru Šapiću u prestonici njihova deca imaju besplatne knjige, vrtiće, koji će do kraja godine dobiti i besplatno i prečišćivače vazduha, časove engleskog za predškolce, vaučere od 6.000 dinara, njegov kolega, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Aleksandar Martinović deci u Preševu juče je podelio rančeve i školski pribor.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.