Biblioteka u Stublu danas obeležila 19 godina rada

Pre tačno 19 godina u Stublu je počeo da radi ogranak Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“ u Vladičinom Hanu. Ovo selo je jedino u hanskoj opštini koje ima biblioteku. Od skromnih mogućnosti, za skoro dve decenije, biblioteka je polako „rasla“ i razvijala se.

Pored toga što meštani imaju privilegiju, za razliku od onih u drugim selima, da u mestu u kome žive mogu da svrate do biblioteke i uzmu knjigu da prekrate vreme, ona je prerasla i u mesto druženja. Radionice za decu koje su planirane tek povremeno, za vrlo kratko vreme su prerasle u skoro svakodnevna druženja. Zaposleni, roditelji pa i deca starijeg uzrasta, rado animiraju mlađe da se u ovom malom carstvu znanja često okupljaju, da se igraju, stiču nova saznanja, upoznaju svet u kome živimo, zavole knige i čitanje… Pričaju o svemu i svačemu i tako stvaraju nove igre. O svakodnevnim temama i onome što nas okružuje, o drugarstvu, o onome šta vole ili ne vole, o strahovima, lepim rečima i ponašanju, o bajkama, igraju se kvizova, matematičkih igrica, recituju, prave kolaže od materijala iz prirode, crtaju…

„Kada su radionice počele, nismo ni slutili da će da prerastu u skoro svakodnevno druženje. Mnogo razgovaramo i mnogo toga učimo jedni od drugih. Igra je sastavni deo učenja i zato smo ovog leta naučili mnogo novih igara,“ kaže Gordana Stojanović, bibliotekar.

Zahvaljujući radionicama, deca različitih uzrasta su se ovog leta družila, naučila mnogo toga i korisno provela slobodno vreme. Za to im nije bilo potrebno mnogo – malo bojica, papira, lišća i cvetova iz obližnje livade, malo mašte i dobre volje odraslih da ih usmere. Ako se uz to doda jedno ćebe, blagodeti obližnje rečice i debelog hlada ispod drveća, eto pravog izleta. A na izletu jurke, žmurke, jedna lopta i, zabava je potpuna. Ako smemo da primetimo – jedan pravi način odrastanja, umesto onog u virtuelnom svetu, uz TV, kompjutere ili mobilne telefone i četiri zida.

Od 1. jula pa do kraja avgusta, održana je 21 radionica. Kroz nju je prošlo 50 učesnika, družeći se od 10,30 do 14 časova. U njoj je bilo i roditelja, baka i deka koji su se sa zajedno sa zaposlenima, kao i odgovornima u samoj ustanovi, potrudili da svakodnevno bude i nečeg da se deca zaslade. Na kraju je bilo i suza, zbog rastanka, ali za 20. jubilej, već naredne godine, svi imaju velike planove za nova druženja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

2 thoughts on “Biblioteka u Stublu danas obeležila 19 godina rada

  1. Hvala puno na divnom tekstu i pohvalama koje najviše pripadaju najmlađim čitaocima oni su me inspirisali i motivisali da njima i sebi priredim nezaboravno leto .Još jednom hvala autoru portala na prepoznavanju i afirmaciji našeg rada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.