Čuvaju selo i uspomene na pretke

Autor: Lj. Pavlović

Nasuprot većim mestima, u brdsko-planinskim selima danas, na Bogojavljenje, obeležavanje jednog od najvećih hrišćanskih praznika proteklo je skromno. Uspomenu na tradiciju čuva po šačica preostalih meštana i, ako je sreće, po koji gost. Tako je i kod ostalih, o svakom većem prazniku, u tišini i bez raskoši, svojstvene samo gradskim sredinama.

U Beliševu, na 11 kilometra od Vladičinog Hana, danas se okupilo tek nešto više od desetoro ljudi. Skoro pa onoliko koliko ih je u celom selu, nekadašnjem administrativnom centru za više susednih. Pred oronulom crkvom Svetog Đorđa, sami su se organizovali da obeleže Bogojavljenje, ili Vodice i za kupanje tj. banjanje krsta. Krst je kupan za skromnih, ali vrednih, nešto više 10.000 dinara. Niko se tamo ne razbacuje stotinama hiljada dinara, ali su spremni da sa svojim novim parohom poprave svoju svetinju.

Nadležni ne posećuju često mesta kakvo je Beliševo, tamo gde je narod rasut i zaslužan što se crkveno zvono oglasi i praznicima, a ne samo na sahranama i parastosima. Nema puteva do njih, ali ih narod ipak posećuje.

U više sela u brdskom području žitelji su se sami, i uz parohijske sveštenike, proteklih godina organizovali da podignu svoje svetinje, ili da ih obnove. Neki su ih imali još u prastara vremena, od kojih je tek u nekoj knjizi ostalo svedočenje o tome. Manjak, Lebet, Jastrebac, Žitorađe, Ružiće…

Beliševo je svoju svetinju dobilo 1930. godine, u kojoj je prvi sveštenik bio Vidosav Stojanović. Podignuta je u znak sećanja na stradale tokom Velikog rata, ali i na preminule Beliševčane. Sada, sa novim parohom, imaju planove i za crkvu i obnovu.

fotografije: Bojan Anđelković i Ivan Nikolić

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Čuvaju selo i uspomene na pretke

  1. Odličan tekst…dobri ljudi Beliševčani…tradiciju nastavljamo…da nekad naša deca imaju o čemu da pričaju i ponosito sećaju…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.