Dalibor Ilić, naš sugrađanin danas ugostio hodočasnike iz RS koji putuju na Krf

Autor: Lj. Pavlović

Sa Pala na krstonosni hod od 1.200 kilometara do Krfa „U čast predaka za budućnost potomaka“ krenuli su pre 14 dana, tri ratna druga i prijatelji, na hodočašće koje je danas u svoj dom primio Dalibor Ilić, naš sugrađanin i privrednik. To su: Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), dok ih Petar Dragaš prati kombijem. Zajedno sa sportsko-pravoslavnim udruženjem „Sveti Srb i ja“, promovišu izgradnju „tvrđave znanja“. Dnevno pešače od 30-35 kilometara, a hodočašće, zajedno sa boravkom na Krfu, trajaće oko 35 dana. Krenuli su od manastira Sokolica do Rogatice, preko Višegrada, Užica, Čačka, Kraljeva, Leskovca, Vranja pa sve dalje preko Severne Makedonije i Grčke.

Igor Vukašinović, Novica Pejić , Ostoja Medić i Petar Dragaš sa domaćinima, Daliborom i Teodorom Ilić ( u sredini)

O poseti nas je obavestio Ilić, sa nadom da ćemo lično imati prilike da razgovaramo sa gostima, ali zbog umora usled pešačenja od tridesetak kilometara dnevno, nisu bili u mogućnosti da izdvoje vreme.
Usput su svratili i u Vladičin Han, a ugostio ih je naš sugrađanin i privrednik Dalibor Ilić, čija je ćerka, Teodora, pre par godina zahvaljujući oragnizaciji kojoj pripadaju, kao izuzetno talentovanu učenicu i pesnikinju, ugostila na Krfu.

Vukašinović, Pejić i Medić su tri ratna druga, demobilisani borci Vojske Republike Srpske, koji ovo hodočašće posvećuju stradalim Srbima koji su prošli albansku golgotu u Prvom svetskom ratu prilikom povlačenja srpske vojske. Igor Vukašinović je ratni vojni invalid koji je od posledica ranjavanja snajperom ratne 1992. godine u sarajevskom naselju Dobrinja izgubio vid, ali ga to ne sprečava da sa prijateljima čini podvige.
„Prisećajući se dešavanja iz vremena Prvog svetskog rata, žele da dostojanstveno odaju počast stradalima, jer su mišljenja da kako vreme prolazi u zaborav padaju junaci i njihova dela iz tog perioda koji su svoje živote dali za Srbiju i srpstvo,“ piše na sajtu organizacije „Sveti Srb i ja“.
Na svom putu posetiće i Kajmačlan, a po dolasku na Krf i spomen-kosturnicu tj kapelu na ostrvu Vido i Plavu grobnicu. Polazna tačka bila im je manastirski hram Svetog Velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, Sokolica, na čijim su zidovima, na mermernim pločama, ispisana imena 4.000 poginulih boraca. Ovo im je četrnaesto po redu pokloničko putovanje. Za proteklih 15 godina prešli su put od Pala do Ostroga 10 puta, do groba Patrijarha Pavla u Rakovici i dva puta (2019. i lane) do Hilandara.
„Ovaj put će imati još jednu dublju i aktivniju misiju, a to je da mobilišu rodoljube, i vasceli srpski rod i pozovu ih da pomognu izgradnju dečijeg i omladinskog kampa na Krfu koji gradi Sveta Srbija, koja već desetak godina vodi najbolje đake iz regiona uzrasta od 12 do 18 godina na dvonedeljni kamp na Krf, tokom kojeg oni izučavaju istoriju na mestima gde se ona dogovorila, podražavajući život naših predaka koji su na tom “ostrvu spasa” našli gostoprimstvo i okrepljenje, nakon kojeg su se vratili na Solunski front i u junačkom jurišu podarili slobodu Srbiji i čitavom Regionu, koju i danas imamo i uživamo,“ podaci su ss sajta organizacije.

Krstonosni hod Igora Vukašinovića od Pala do Svetog ostrva Krfa u dužini od 1.200 km, za izgradnju “tvrđave znanja” – dečijeg i omladinskog kampa Svete Srbije na Krfu:
“U ČAST PREDAKA ZA BUDUĆNOST POTOMAKA”
Dinarski tekući račun:
325-9500600037719-92
Devizni tekući račun:
RS35 325-9601700074868-29
PayPal : @svetasrbija e-mail: info@svetasrbija.org.rs
Web: www.svetasrbija.org.rs
dodatne informacije: info@svetasrbija.org.rs

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Dalibor Ilić, naš sugrađanin danas ugostio hodočasnike iz RS koji putuju na Krf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.