Danas je Dan primirja

U Srbiji, ali i širom Evrope, Danas se obeležava Dna primirja. Obeležava se u znak sećnaja na potpisivanje primirja u Velikom ratu, 11. novembra 2018. godine, u 11 sati komemoracijom i polaganjem cveća u znak sećanja na stradale.

U prvom svetskom ratu na jednoj strani su se borile Nemačka i Austrougarska, dok su na drugoj strani bile Rusija, Francuska i Velika Britanija. Primirje je potpisano uFrancuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša. Rat koji je započeo 1914. godine zvanično je završen Versajskim mirom 28. juna 1919. godine.

Dan primirja je u Srbiji državni praznik od pre 11 godina i neradni dan. Simbol praznika je Natalijina ramonda, ili cvet-feniks. Pripada ugroženoj vrsti i može se naći na istoku Srbije i Kajmakčalanu. Karakterističan je po tome što se nakon suše sa prvom kišom ozeleni. Amblem koji se nosi na reveru na Dan primirja sastoji se Albanske spomenice s početka 20. veka, zeleno-crne trake koja okružuje Ntalijinu ramondu.

Današnji datum se obeležava i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta kao Dan sećanja, a u SAD kao Dan veterana.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.