Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

„Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosi 31,7 odsto, što znači da je preko 2,2 miliona naših sugrađana siromašno. Najteže je kod porodica sa troje i više dece, u siromšatvu živi više od 51,9 odsto, a siromašno je 41,6 odsto samohranih roditelja. Kada tome dodamo oko 350.000 radnika čije porodice žive od minimalca, kao i dve trećine ili 1.650.000 radnika koji primaju zaradu manju od prosečne, dobijamo realnu sliku kako živi narod u Srbiji, “ saopštila je Asocijacija nezavisnih i samostalnih sindikata Srbije.

U opštini Vladičin Han preciznih podataka o standardu stanovništva, izuzev onih iz Republičkog zavoda za statistiku, nema. Prema poslednjima, zaposleni u hanskoj opštini su u julu u proseku primili po 56.000 dinara, što je za oko 16.000 manje od republičkog proseka. Poražavajuća je činjenica je da je, prema izveštaju Crvenog krst, u toku protekle godine među 350 korisnika narodne kuhinje bilo 115 dece.

Pre dava dana je obeležen i Međunarodni dan žena na selu, jedna od najranjivijih kategorija. „One su ekonomski nesamostalne, retko poseduju imovinu i ne uvek ostvaruju pravo na penziju,“ ocenio je zaštitnik građna, Zoran Pašalić. Pri poseti bilo kom selu u hanskoj opštini, to je više nego vidljivo – žene, ali i staračka domaćinstva često žive samo od onog što proizvode, dok mogu…

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.