Vetroparkovi na Obliku i Grotu

VRANJE-VLADIČIN HAN – Grad Vrasnje stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije vetroelektrane Grot i Oblik. Izgradnja vetroparka u planu je na obroncima i vrhovima brda: Grot, Oblik, Gola Čuka, Ravnjak, Belanovački preslap, Baltina Čuka Gola čuka, Drenjak, Gradište i Đuranica, maksimalne snage 100 MG. Vetroparkovi bi trebalo da zauzmu površinu od 486,7 hektara, u katastarskim opštinama Drenovo, Oblička Sena, Sekirje, Tesovište i Gumerište, na području Vranja. Vetroparkove će graditi kompanije iz SAD-a i Turske.

Rani javni uvid će trajati do 26. oktobra.

Kineska delagacija u poseti Opštini Vladičin Han 2012. godine

Krajem 2011. godine Opština Vladičin Han i Kineska internacionalna korporacija „Alfa enerija“ potpisale su ugovor o poslovnoj saradnji za izgradnju vetrogeneratora, jačine 200 megavata, na četiri lokacije u selima: Ostrovica, Jastrebac, Kopitarce i Manjak. Kroz tri godine, ili 2014. trebalo je da budu postavljeni prvi vetrogeneratori. Ugovoreno je da Kineska korporacija u izgradnju investira oko 600 miliona evra. Investitor se za hansku opštinu odlučio zbog povoljnih pokazatelja ispitivanja vetrova na ovom području.

Kineska korporacija je bila zainteresovana i za izgradnju pet mini hidroelektrana, ali i za proizvodnju električne energije iz drugih obnovljivih izvora. Kako je tada izjavio zamenik predsednika opštine, Zoran Stojanović, kada sve bude zaživelo, u opštinsku kasu slivaće se oko milijardu dinara godišnje.

Od tada do sada, koliko je javnosti poznato, kineska delegacija nije dolazila u opštinu Vladičin Han.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.