Škole u hanskoj opštini ponaosob donose odluke o početku grejne sezone

Grejna sezona u školama u Vladičinom Hanu krenula je od juče. U Tehničkoj školi i gimnaziji, kažu, redovno, sa prvom turom naručenog uglja. Kako će biti do kraja grejne sezone, nadležni ne prognoziraju jer nestašice uglja su aktuelne još od početka ove godine, a i kvalitet je lošiji u odnosu na ranije. U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ greju se na struju. Centralno grejanje poseduje senzore koji „prate“ spoljašnju i unutrašnju temperaturu vazduha i na osnovu toga se reguliše i grejanje. U Osnovnoj školi „Branko Radičević“, jedinoj u hanskoj opštini koja za grejanje koristi pelet, direktor, Dragan Stojanović kaže da grejanje, za sada, radi probno.

„S obzirom da je još toplo, ne grejemo ceo dan, već probno, na sat vremena. Ovo je druga grejna sezona na ktolovima koji koriste pelet i mogu da kažem da problema sa nabavkom te vrste ogreva nemamo. Za sezonu nam treba između 80 i 100 tona, za sada nam je isporučeno 15, ali sa isporukama nemamo problem jer sve ugovoreno preko javne nabavke. Cena tone je oko 43.000 dinara,“ rekao nam je Stojanović.

Dragan Stojanović, direktor OŠ „Branko Radičević“

I u OŠ „Vojvoda Radomir Putnik“ iz Džepa školu greju samo povremeno.

„“Založi se, što se kaže „po jedna vatra“, zbog toga što je još uvek toplo. Imamo dovoljno drva, ostala su nam od prošle godine i ove smo manje kupili. Za grejnu sezonu, sa područnim odeljenjima, potrošimo oko 100 metara,“ kaže Milena Zafirović, direktorka džepske škole.

OŠ „Vojvoda Radomir Putnik“ iz Džepa
OS „Vuk Karadžić“ u Stublu

U OŠ „Vuk Karadžić“ iz Stubla školske prostorije se još uvek ne greju. Na pitanje da li će čekati 1. novembar ili zavisi od vremenskih prilika, direktorka Jasmina Stanković kaže da je još uvek toplo, ali čim zahladni počeće da greju.

„U centralnoj školi se grejemo na ugalj i drva. Za sezonu nam je potrebno oko 40 tona uglja i oko 100 metara kubnih drva,“ rekla je ona.

U isturenim odeljenjima u selima nigde nema centralnog grejanja. Tamo se još uvek lože peći.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.