Danas je Međunarodni dan starih

Udeo starijih od 65 godina je porastao, pokazuje poslednji popis i, kako je objavio RT, svaki peti stanovnik u Srbiji pripada toj populaciji. Od ukupnog broja starih, oko trećina živi u samačkim domaćinstvima.

„Različit je kvalitet života koji stari u Srbiji imaju – zavisi od godina, zdravstvenog stanja, visine penzije, dostupnosti socijalnih i zdravstvenih usluga. Nesumnjivo je da je najteže onima koji žive sami u ruralnim sredinama, gde čak ni komšiju nemaju u blizini. U pojedine sredine lekari dolaze svega jednom mesečno, a ponekad i ređe. U Srbiji ima 130.000 starih bez ikakvih primanja, od kojih su 115.000 žene,“ piše RTS.

Stari spadaju u najsiromasniji deo populacije, o mnogima nema ko da brine, a pomoć im je preko potrebna. Svakoj četvrtoj staroj osobi potrebna je pomoć u pripremi hrane, a svakoj sedmoj prilikom održavanja higijene. Ukoliko nemaju takvu pomoć, jedino rešenje je dom, ali je u njima smešteno tek oko 0,5 odsto njih. Mnogi nemaju dovoljna primanja ni smeštaj u domu. Ipak, najteže je onima u ruralnim sredinama, bez prevoza, ambulante, pa čak i komšija.

Međunarodni dan starih ustanovljen je 1990. godine. I pored donošenja strategija za poboljšanje njihovog položaja, i najvaljivanja novih, situacija nije promenila.

Ilustarcija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.