Danas je Preobraženje gospodnje

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Preobraženja Gospodnjeg, jednog od u 12 velikih Hristovih praznika u pravoslavlju.

Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu, pa je ovaj praznik poznat i kao letnje Bogojavljenje. Zapadna crkva ovaj praznik je u svoj kalendar unela tek 1457. godine i to u slavu pobede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda, a na Istoku se slavi još od sedmog veka.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Mnogi hramovi u Srbiji nose njegovo ime. Na današnji praznik se iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju prvi put jede. Za ovaj praznik se vezuje smena godišnjih doba, jer se veruje da se cela priroda preobražava – i voda i gora. Prema narodnom verovanju, ovo je i poslednji dan za kupanje u rekama.

Na današnji praznik vernici iz hanske opštine posećuju hram Svetog Hristovog Preobraženja u selu Stubal, na oko devet kilometara od Vladičinog Hana. Za njegovo postojanje vezane su brojne legende. Postoji verovanje da ga je podigao Marko Kraljević u XIV veku. Da bi odredio lokaciju, po predanju, on je tri puta bacao topuz koji bi pao na brdo, a zatim bi se skotrljao u podnožje, gde je zidanje i počelo. Sve što bi danju majstori sagradili, vile bi noću razgradile i odnele na brdo, gde je ne kraju svetinja i podignuta.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.