Danas je Sveti Stefan


Danas je prema kalendaru SPC treći dan Božića, posvećen Svetom Stefanu.

Sveti Stefan je bio jedan od sedam đakona koji su služili u ranim danima hrišćanstva, izabran zajedno s drugim đakonima kako bi pomogao siromašnima. Zbog svoje propovedi o Hristu od koje nije odustao ni posle optužbi, kamenovan je do smrti. Smatra se prvim hrišćaninom koji je stradao zbog vere, pa je nazvan i Prvomučenik Stevan.
U našoj zemlji više od 40 hramova posvećeno je Svetom Stefanu. To je prva krsna slava u godini. Smatra se da su ovog sveca slavili i Nemanjići, koji je bio zaštitnik te vladarske porodice. Nemanja je prvi svom imenu dodao ime Stefan, što su i činili i ostali vladari iz te loze. Ime Stefan potiče od grčke reči „Stephanos“, u prevodu „venac“ ili „kruna“, pa Sveti Stefan znači „onaj koji je ovenčan“, ili sinonim za kralja. Za Nemanjiće je predstavljao poštovanje osnivača dinastije i potvrdu prava na vladanje. Lik Svetog Stefana se nalazio na kovanicama novca kod nekih Nemanjića kao i na pečatu.
Na današnji dan, treći dan Božića, uklanja se slama iz kuće koja je uneta na Badnje veče. Slama se ne baca već se stavlja na rdno drvo, unosi u pčelinjake, ili kod stoke.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.