Danas je Sveti Trifun, a za neke i Dan zaljubljnenih

Autor: Lj. Pavlović

Srpska pravoslavna crkva 14. februar proslavlja praznik Svetog Trifuna.U Rimokatoličkoj crkvi tovaj dan obeležava se kao Dan zaljubljenih, posvećen Svetom Valentinu.

Sveti Trifun rođen je u u Frigiji, u siromašnoj porodici gde je čuvao guske. Veruje se da je od Boga dobio „dar čudotvorstva i isceljenja“. Prema predanju, od duševne bolesti izlečio je ćerku rimskog cara Gordijaordija, koji ga je bogato nagradio. Svoje bogastvo podelio je siromašnima i nastavio da čuva guske. Pogubljen je u vreme progona hrišćana, jer nije heo da se odrekne svoje vere.

Na današnji dan vinogradari orezuju vinovu lozu, barem jedan čokot. Po današnjem danu predviđano je i vreme, pa se verovalo ako je dan vedar, biće sušna i nerodna godina. Ukoliko pada kiša, verovalo se da će šljiva dobro roditi.

Danas rimokatolička obeležava i Svetog Valentina praznik u narodu, koji je zastupljen i kod nas, poznat kao Dan zaljubljenih. Sveti Valentin je, prema podacima Wikipedije, bio episkop i mučenik, a živeo je u 3. veku. Pogubljen je 269. godine odsecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije II.

Veruje se da je razlog pogubljenja bio taj što je Klaudije verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici i nije želeo da se oni žene dok traju ratovi, dok se biskup Valentin protivio tome i organizovao je tajna venčanja za koja je Klaudije saznao. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna 14. februara. Kasnije je car Julije I u 4. veku nad njegovim grobom podigao baziliku, i od se tada taj svetac počeo slaviti među hrišćanima. U 15. veku je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih i kod katolika je Dan zaljubljenih. Na taj dan su se slala ljubavna pisma, ali nepotpisana.

Sveti Valentin se već neko vreme obeležava i kod nas. Trgovci su iskoristili priliku da zarade, pa je sav u znaku srca, cveća, crvene boje i ljubavi. Neki ga slave, neki osuđuju i povezuju sa bahanalijama u vreme Rimljana i paganskim običajima. Neko obeležava Svetog Trifuna, pa će danas zarezati lozu, dok ima i onih koji ne pridaju veći značaj ni jednom ni drugom prazniku.

Ilustracija: pixaby

o

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.