Danas obeležavamo Veliku Gospojinu

Autor: Lj. Pavlović

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Uspenije Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu. Prema predanju, Majka Božija živela je 60 godina i bila svedok mnogih slavnih događanja u vezi sa širenjem vere u Isusa Hrista. Ovom prazniku prethodi dvonedeljni post. U mnogim porodicama se proslavlja kao porodična slava, a često je i crkvena ili seoska svetkovina.

Prema narodnom verovanju u periodu između dve Gospojine, koji se naziva i Međudnevnica, važno je obaviti obrede kojima se izražava zahvalnost Bogorodici, zaštitnici žena, za rađanje, a zatim i za plodnost zemlje i stoke. Na ovaj dan se preporučuje da se ne obavljaju kućni poslovi, a posebno ženama. Veruje se i da je Bogorodica zaštitnica bolesnih, pa su na ovaj dan bolesni odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju. Takođe, bere se lekovito bilje zbog verovanja da na Veliku Gospojinu ima izuzetna lekovita svojstva.

Na dašanji dan narod se okupljao u crkvama i saborima, pa je poslednjih godina taj običaj oživljen u nekim svetinjama u opštini Vladičin Han. Pre svega, vernici posećuju manastir Bogorodičino uspenje u Mrtvici. Nalazi se na izlazu iz Grdeličke klisusre, na oko 14 kilometara od Vladičinbog Hana. Podignut je na steni, na platou tek nešto većem od temelja crkve. Vidljiv je sa magistralnog i auto-puta E-75 i noću, zbog krsta koji je osvetljen. Smatra se da temelji svetinje datiraju s kraja 5. ili početka 6. veka. Objekat je neobičan zbog raznolikosti oblika i graditeljskih faza. Unutrašnjost crkve je oslikana u vizantijskom stilu.

Ime svetice koju danas slavimo nosi i crkva u Ravnoj Reci, sagrađena 1937. godine, a obnovljena prošle. Od davnina se narod iz tog sela i okoline, na oko dvadesetak kilometara od Vladičinog Hana, okupljao na saboru i pre par godina taj običaj je ponovo zaživeo pa se Ravnorečani okupljaju kod crkve.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.