Danas se navršava 25 godina od pogibije Ane i Ivana Markovića u Grdeličkoj klisuri 1999.

Autor: Lj. Pavlović

Pre 25 godina, na Uskrs NATO bombe ubile su Anu i Ivana Markovića u putničkom vozu, na mostu u Gdeličkoj klisuri. Danas će porodice i prijatelji posetiti njihovu večnu kuću na groblju u Prekodolcu, kao i mesto stradanja, u Grdelici, gde će biti održan komemorativni skup.

Mladi bračni par, Marković je na na današnji dan iz Leskovca, gde su živeli, pošao u Vladičin Han, Ivanov rodni grad. On je dobio je poziv za mobilizaciju, a Ana mu nije dozvolila da pođe sam. Nisu prihvatili poziv Ivanovih roditelja da dođu po njih autom, jer je putovanje auto-putem bilo rizočno. Do železničke stanice ih je ispratio Anin otac. Četrdeset minuta kasnije, voz je granatiran. U bolnici u Leskovcu, gde su dovoženi povređeni, nije ih bilo. Tek kasnije, analize su pokazale da su mladi Markovići bili u drugom vagonu međunarodnog putničkog voza Beograd-Solun. U sprženom vozu identifikovano je 15 žrtava, ali tačan broj poginulih nikada nije utvrđen. NATO je ovaj monstruozni čin pravdao time da je – voz išao velikom brzinom, i da je bomba bila previše blizu da bi mogla da se otkaže i kao „neoprezni incident“

Ana, rođena Bjeletić i Ivan Marković imali su samo 27 godina kada ih je avijacija NATO ubila, i život im se tek smešio. Nerazdvojni od studenstkih dana na Prirodno-matematičkom fakultetu iz Niša, gde su studirali hemiju, oboje su diplomirali sa ocenom 10. Za mlade i uspešne ljude, kakvi su bili, brzo se našao posao u struci u Leskovcu, gde su se preselili nakon diplomiranja i pripremali doktorate. U znak sećanja na svoje najmilije, porodice Marković i Bjeletić osnovale su Fond „Ana Bjeletić i Ivan Marković“ za najbolje diplomce na PMF-e iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga i najbolje maturnate u Vladičinom Hanu i Leskovcu.

Fotografije: iz arhive

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.