Danas se obeležava Sveti Simeon Mirotočivi

Autor: Lj. P.

Na današnji dan 1199. godine u Hilandaru je umro je otac Svetog Save, Stefan Nemanja, osnivač te dinastije koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Stefan Nemanja, bio je veliki vladar, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, čovek velike vere koji se smatra jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve.

Zamonašio se u manastiru Studenica 1196. godine, kada je dobio ime Simeon. Odrekao se prestola u ime svog srednjeg sina, Stefana, budućeg prvog kralja srspke države. Na Svetoj Gori se pridružio sinu, Svetom Savi, u manastiru Vatoped. Zajedno su podigli manastir Hilandar, gde je i preminuo. Sveti Sava je mošti svoga oca 1208. godine preneo u Rašku, kako bi nad njima izmirio braću koja su se sukobila zbog vlasti, budućeg kralja Stefana i najstarijeg, Vukana. Mošti Svetog Simeona Mirotočivog su položene u manastiru Studenica, njegovoj zadužbini.

Današnji dan se u sprskom narodu obeležav kao slava u nekim krajevima. Prema narodnom verovanju, na ovaj dan treba se pomoliti svetitelju za neustrašivost i zdravlje i snagu dece.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.