Danas u Surdulici protest građana zbog zagađenja

Surduličani će se danas okupiti ispred opštinske zgrade kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog zagađenja vazduha, kao i vode u zemljišta u tom mestu. Na prostestu će govoriti eminentni stručnjaci koji se bave ekologijom, a nakon toga će se učenisci okupiti ispred kapije fabrike kamene vune u Belom Polju, „Knauf insulation“, koji je ove godine dobio dobio „crni list“, kao zagađivač godine., ističu organizatori. Organizatori pozivaju građane da im se priključe u što većem broju, kako bi se izborili za zdrav život.

Problem zagađenja vazduha u tom mestu, ali i okolnim, postoji već godinama, a nadležni ne reaguju na brojne pritužbe ekoloških udruženja, aktivista i građana. Vladičin Han je od Surdulice na samo 10 kilometara, ali u tom mestu niko ne pokreće pitanje zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Pre više od decenije to pitanje je pred lokalnom Skupštinom u Vladičinom Hanu pokušao da stavi tadašnji odbornik, Slobodan Janjić, zbog skladištenja ostataka iz proizvodnje u krugui fabrike „Knauf“, ističući da se time zagađuju i zemljište pa i vode. To pitanje nikada zvanično nije pokrenuto. Ono na šta ukazuju Surduličani, važi i za Vladičin Han, a to je da se iz godine u godinu povećava broj osoba sa malignitetima, među njima sve više i dece.

U „Knaufu“, na optužbe ekologa, uzvaraćaju da je pre par godina sanirao mesto gde skladište ostatke iz proizvodnje, koje kao reprometerijal opet koriste u procesu proizvodnje.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.