Dogovor oko cene malina – 250 dinara proizvođačima malo, otkupljivačima mnogo.

Autor: Lj. Pavlović

Pedlog Ministarstva poljoprivrede da otkupna cena maline ove godine bude 250 dinara je neprihvatljiv, kako za malinare tako i za većinu hladnjača. Malinari zahtevaju cenu od 350 dinara po kilogramu, dok hladnjačari i otkupljivači nude avansne cene u zavisnosti od mesta otkupa i sortimenta maline od 200 do 230 dinara. Prve berbe su krenule u Mačvanskom okrugu sa cenama od oko 250 dinara, a tokom berbe cena je pala na 230 dinara po kilogramu. U ariljskom i ivanjičkom kraju cene se kod većine hladnjača krću oko 230 dinara po kilogramu. Centralna i Juzna Srbija nudi akontne cene od 200 dinara po kiloramu.

Berba malina, zbog toga, i ove godine tradicionalno počinje atmosferom neizvesnosti. Dok malinari traze minimum od 350 dinara po kilogramu, što je socijalna cena, kažu, cena za opstanak, ministarstvo preporučuje  psihološku cenu od 250 dinara, a hladnjačari i otkupljivaci nude garantovanu ili akontnu  cenu od 200 do 230 dinara po kilogramu.

Berba maline u hanskom selu, Manjaku, najvećem proizvođaču maline u Pčinjskom okrugu

Na jugu Srbije  berba prvih kolicina maline počela je pre  desetak dana. Plod malina je dobrog kvaliteta i vemeski uslovi su pogodni za berbu i sazrevanje maline. Malinari procenjuju da će rod ove godine biti manji za oko 20 do 30 odsto. Sa tim se slaže i  naš sagovornik, Velibor Stojković koji se već 15 godina bavi otkupom voća. Prema njegovim rečima, rod će biti manji  do 30 odsto,  iz više razloga.

„Klimatske promene, nedostatak radne snage, niska otkupna cena prošle godine, povećanje troskova proizvodnje, starost malinjaka i loš sadni materijal,“ po njemu su glavni razlozi.

Sto se tiče otkupne cene ove godine, iako je berba počela jbez utvrđenih cena otkupa, trenutna akontna  ili zagaratovana na Jugu Srbije je 200 dinara po kilogramu za villamet  ili 220 dinara po kilogramu za miker.

Jedna od 14 hladnjača u Pčinjskom okrugu, „Sb komerc“

„Slazem se sa malinarima da je cena mala i nerentabilna i nadamo se i verujemo dće cena porasti i preko preporuke ministarstva,od 250 dinara. Otkupnu cenu ne određuju ni hladnjačari ni malinari već trzište. U zavisnosti od cene zamrznute maline u Srbiji i cene maline u izvozu, formira se i končna otkupna cena. Ministarstvo poljoprivrede  ulaže veliki trud oko uređivanja otkupa malina, i dosta je pomoglo oko isplata iz roda 2022. i 2023. Iskreno se nadam da ce cena porasti i preko ove, preporučene, ali moramo da budemo oprezni da nam se ne bi desila 2022. godina, gde je bila veliku otkupnu cena, a postoje malinari koji jos uvek nisu naplatili malinu iz te godine. Džaba visoka otkupna cena na otkupnom bloku, ako ne bude isplaćena u potpunosti. Cene u otkupu u Srbiji su od 200 do 230 dinara po kilogramu, sa ili bez PDV-a nadoknadom. Na različite cene utice više faktora, vreme i način isplate, sortiment, konvecionalna ili kontrolisana proizvodnja, vreme i način berbe i poslovna politika otkupljivača ili hladnjacara,“ kaže Stojković.

On se slaže sa resornim ministrom,  Aleksandrom Mrtinovićem i njegovim pomoćnikom, Nenadom Katanićem da predstoji rast cena u izvozu i povećanje potražnje za našom malinom, te se nada berićetnoj godini i za malinare i za otkupljivače i za hladnjačare.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.