Društvo onkoloških pacijenata iz Vranja otvoreno za sve

Društvo onkoloških pacijenata iz Vranja postoji dugo, ali tek od novembra prošle godine je aktivno krenulo sa radom i mnogo toga učinilo da poboljša uslove lečenja onkoloških pacijenata, kao i na prevenciji. Redovna okupljanja članova, razmena iskustava, akcije za praznike, da se maksimalno skrati čekanje na preglede i da ovim pacijentima lekarske usluge budu što dostupnije, su samo neke od akcija u kojima su uspele. Tako je nedavno u Domu zdrvalja u Vranju otvorena ordinacija za onkološke pacijente, gde je pravo na primarnu zaštitu ostvarilo 75 osoba, što u društvu ocenjuju kao veliki, zajednički korak sa Zdravstvenim centrom za obolele od karcinoma.

„Cilj nam je da budemo što vidljiviji i da budemo podrška obolelima da imaju što kvalitetniji život. Zbog toga postoje i brojne akcije društva, od druženja i razmene iskustava pa do onih sa zdravstvenim ustanovama. Javljajuu nam se ljudi ne samo iz Vranja i naše zemlje, već i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore. Naše društvo je otvoreno za sve, svako može da nam se obrati, bez obzira bio čaln ili ne,“ kaže Vesna Miletić, ispred Društva onkoloških pacijenata iz Vranja.

Značajna podrška onima koji se bore sa malignitetima su ispovesti onih koji su već prošli kroz taj proces. Na fb stranici DOP iz Vranja mogu se pronaći njihove priče, iskrene, bolne, kako za pacijente tako i za njihove porodice, ali istovremeno poučne i optimistične koje dokazuju da dijagnoza nije smrtna presuda, da je borba sa karcinomom teška, ali ne i nemoguća. Zbog toga bi bilo dobro da ovakvih udruženja ima više, da svako od njih definiše probleme sa kojima se onkološki pacijenti susreću prilikom lečenja i da zajednički rešavaju probleme pred nadležnim ustanovama. A da je problema mnogo, znaju porodice obolelih.

Veliku podršku u radu pružaju im zaposleni u Dnevnoj bolnici za onkologiju u Vranju, o čiijem radu pacijenti imaju samo pohvale. Doktor Kosta Zdravković je i potpredsednik DOP.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.