Dve srednje škole u Vladičinom Hanu upisuju 210 učenika u prvi razred

Tehnička škola i Gimnazija „Jovan Skerlić“ u Vladičinom Hanu za narednu školsku godinu imaju mesta za ukupno 210 učenika u prvom razredu. U gimnaziji na dva smera, društveno-jezičkom i prirodno-matematičkom traži se po 30 učenika. U Tehničkoj školi po 30 učenika biće upisano za četvorogodišnje obrazovanje: elektrotehničara za elektroniku na vozilima, tehničara drumskog saobraćaja i tehničara za industrijsku robotiku. U toj školi svršeni osnovci se mogu opredeliti i za trogodišnje obrazovanje, na dva obrazovna profila – industrijski mehaničar i mehaničar motornih vozila, gde će biti upisano po 15 učenika, po principu dualnog obrazovanja.

„Zadnjih godina naša škola uglavnom ima dovoljan broj učenika, ali je ove godine manji broj koji dolaze iz osnovnih škola. Pored dece iz hanske opštine, Tehničku školu u Vladičinom Hanu upisuje dosta đaka iz opština: Vranje, Vranjska Banja, Surdulica i iz Predejana, u leskovačkoj opštini. Protekle školske godine imali smo ukupno 483 učenika,“ rekla nam je Lovorka Dragojlović Jović, pedagog.

Prema njenim rečima deca se rado opredeljuju za stručne škole, pa ima dosta i onih koji se školuju na smerovima gde imaju praktičnu nastavu, tj. po dualnom sistemu. Tokom nedelje, u zavisnosti od razreda, imaju prkatični deo nastave u fabrikama ili zanatskim radnjama. Pored sticanja praktičnog znanja učenici, u tom slučaju, imaju i pravo na novčanu naknadu, koju su poslodavci u obavezi da im obezbede za vreme provedeno na praksi.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.