Ekološka sekcija prerasta u planinarsku

Gimnazijalci iz Hana nedavno su boravili i na Besnoj Kobili. Pridružili su im se i učenici dve osnovne škole iz tog mesta- „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“, njih ukupno 45-oro koji su prepešačili 11 km do samog vrha.

Autor: Lj. Pavlović

Kada je prošle godine u Gimnaziji „Jovan Skerlić“ u Vladičinom Hanu počela sa radoma Ekološka sekcija, niko nije očekivao da će veoma brzo prerasti u neku vrstu planinarske. Tako kaže profesor bilogije, Nikola Mihjalović koji je kroz podizanje svesti učenika o ekologiji, sa ciljem da se rodi ljubav prema prirodi, kod dece, u doba visoke tehnologije kada pokzuju više interesovanja za računare i telefone, uspeo da podstakne interesovanje za planinarenje. To navodi na pomisao da nisu deca statična i nezainteresovana, već će njihova interesovanja zavisti od onoga šta im se nudi.

„Od Ekološke sekcije za vrlo kratko vreme smo takoreći prerasli i neku vrstu planinarske. Prva akciju u koju smo krenuli je poseta PIO Pčinja, protekle jeseni. Tom prilikom smo posetili i manastir Prohor Pčinjski. Ovu školsku godinu smo započeli „Danom pešačenja“ na Vlasini u organizaciji Planinarskog saveza Srbije i Ministarstva za razvoj nedovoljno razvijenih područja, kada je 35-oro naših učenika pešačilo tom visoravni, zajedno sa oko 350 vršnjaka sa juga Srbije“ kaže Mihajlović.

Zhvaljujući inicijativi „Vlasina – čista ljubav“ Coca-Cole i UNDP-ija, koju su podržali Opština Surdulica, Turistička organizacija iz tog mesta kao i Ministarstvo za razvoj nedovoljno razvijenih opština, Vlasina je bogatija za 47 kilometara obnovljenih i uređenih staza ka Čemerniku i Vrtopu. Postavljeno je više od 80 informartivnih tabli uz pomoć kojih posetioci mogu saznati više o zaštićenim i autohtonim vrstama biljaka i životinja na području Vlasinskog jezera.

Gimnazijalci iz Hana nedavno su boravili i na Besnoj Kobili. Pridružili su im se i učenici dve osnovne škole iz tog mesta – „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“, njih ukupno 45-oro koji su prepešačili 11 km do samog vrha.

„Svakim danom nas je sve više. U principu je 56 članova, ali mogu da nam se pridruže svi oni koji žele zbog druženja, da praktično naučimo neke činjenice iz biologije, geografije, fizike i drugih predmeta,“ kaže Mihajlović.

Sa njim i učenicima u svakom pohodu je i profesor, Dragan Stajković, bez čije pomoći ne bi bilo moguće povesti toliki broj učenika. S obzirom na to da će se vremenski uslovi za ovakve šetnje u prirodi ubrzo promeniti, do proleća će se članovi sekcije okupljati u kabinetu škole. Na proleće njihov profesor najavljuje novi izlet do Vlasine.

„Na „Danu za pešačenje“ bili smo na Čemerniku, i učenici naše škole su jedini koji su izašli na vrh i savladali stazu od 14 kilometra, pa nam je preostao Vrtop, za proleće. Odatle se pruža najlepši pogledn na Vlasinsko jezero, kao i na deo Bugarske, pa će nam to biti naredni zadatak,“ najavljuje profesor Nikola Mihajlović.

Kako kaže, staza ima dosta breza, malina itd. pa je to prilika da deca upoznaju drugačiji eko-sistem od onog na Čemerniku, gde dominraju smrče i druge vrste četinara.

Inače, ovo je prilika da se podsetimo i Čedomira Mitića, profesora Opštenarodne odbrane nekadašnjeg Usmerenog obrazovanja „Jovan Skerlić“. Profesora se mnogi bivši učenici i sugrađani rado sećaju i kao Čede Puške koji je, pored ostalog, vodio i planinarsku sekciju. Od tog doba do danas, prošlo je više decenija, a da se niko nije našao u međuvremenu da na naki način obnovi ovaj vid vannastvane aktivnosti, dok svi u glas kritikujemo mlađe da se ne odvajaju od telefona.

Zahvaljujemo na fotografijama profesoru Nikoli Mihjaloviću i Maši Marčić

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.