EKOLOŠKI PROTEST „PRAVDA ZA MUSULJSKU REKU“


U petak, 11 novembra u 12,00 časova, Inicijativni građanski komitet „EKO KRAJIŠTE” poziva meštane sela Musulj, Barje, Gornje i Donje Ljubate i Bosilegrada na treći po redu ekološki protest u selu Musulj, kod mahale „Filipovci“(„Ornici“), objavio je Branko Mitov na svojoj fb stranici, jedan od boraca protiv ekološke katastrofe na tom području.

„Ekološki protest biće organizovan protiv: izgradnje mini hidrolektrana i uništavanja reka svih zaštićenih retkih biljnih i životinjskih vrsta u njoj;trovanja Musuljske reke otrovnim materijama iz Rudnika „Grot“.
Opštinska uprava u Bosilegradu omogućila je preduzeću „IG Sistem“ iz Vranja da nastavi sa radovima na izgradnji MHE „Orniče“ Rešenjem Broj: 351-105/2022 od 18.07 2022. god. bez uslova Zavoda za zaštitu prirode.
Preduzeće „IG Sistem“ iz Vranja i opštinska uprava Bosilegrad su ugrozili živi svet i čoveka u dolini Ljubatske reke, Lisinskog i Vlasinskog jezera, zbog toga što su postavljanjem cevi u korito reke pokrenuli rečne nanose i sedimente u Crnoj reci nastale višedecenijskim ispuštanjem teških metala iz rudnika „Grot“ i flotacijskog jalovišta u Krivoj Feji.
Pozivamo ekološke aktiviste i ljubitelje prirode iz sliva reka Pčinje, Vlasine, Vrle i drugih reka da nam se pridruže za spas naših reka kako bi odbranili naš prostor od planiranih rudarskih aktivnosti gde su mini hidroelektrane preduslov da bi njihova aktivnost bila uspešna,“ piše na fb.

Ekolozi pozivaju i medije da profesionalno informišu javnost o sevmu što se na području ove opštine događa.

Fotografije sa fb Branka Mitova

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.