Enrosadira, nova sorta maline u Manjaku na gazdinstvu Ristića

Najbolja konzumna malina na svetu, enrosadira raste u Manjaku. Na nadmorskoj visini od 500 do 1.000 metara, različite vrste maline voća uspevaju u tom selu, njavećem proivođaču u Pčinjskom okrugu.

Dragan Ristić je verovatno prvi koji u hanskoj opštini uzgaja enrosadiru. U pitanju je mladi zasad, podignut maja ove godine. Kaže da berba protiče super, plodovi su pristupačniji u odnosu na ostale vrste maline, pa je i berba brža. Otkupna cena još je neizvesna.

Enrosadira daje velike prinose, kada je zasad sertifikovanog materijala, u punom rodu i uz primenu svih agrotehničkih mera. Prosečni prinosi su od 25 do 30 tona po hektaru. Krupnih je svetlocrvenih plodova, veoma ukusna i dugo može da traje u svežem stanju. U nižim krajevima za berbu stiže sredinom jula, a krajem istog meseca u višim, kao u Manjaku. Rađa do prvih mrazeva. Veoma je otporna na bolesti. Po otkupnoj ceni u rangu je sa malinom koja se koristi u industriji.

Veoma je tražena za svežu upotrebu. Polodovi enrosadire odlično podnose transport i sveži ostaju i preko 12 sati. Na evropskom tržištu je veoma tražena.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.