Sindikat u džepskoj školi najavljuje štrajk ukoliko im uvedu kombinovana odeljenja

Povodom spajanja više razreda od 5. do 8. razreda u jedno odeljenje, predviđeno najnoviji izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, oglasio i sindikat prosvetnih radnika u Osnovnoj školi „Vojvoda Radomir Putnik“ iz Džepa, sela u opštini Vladičin Han, koji je najavio štrajk, ukoliko u školi Ministrastvo prosvete uvede kombinovana odeljenja. U tom sindikatu nadležni kažu da su pored direktorke škole, Milene Zafirović i oni poslali dopis pomoćniku ministra, Milanu Pašiću, kao i Marini Ilić, načelnici Školske uprave u Leskovcu. U dopisu sindikat traži da se škola u Džepu izuzme od primenen organizovanja obrazovno-vaspitanog rada od 5. do 8. razreda u kombinovanom odeljenju.

„Izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđa mogućnost spajnja više razreda i to je mogućnost a ne obaveza. Naša škola je udaljena od grada 11 kilometra , od matične škole u Džepu istureno odeljenje u Manjaku, 21 kilometar. Molimo da se ne vrši diskriminacija učenika u selima jer će kombinovanim odeljenjima vaspitno-obrazovni rad izgubiti na kvalitetu, a ti učenici u selima trebalo bi da imaju ista prava kao i učenici u gradskim školama. Na ovaj način učenici će trpeti strašnu diskriminaciju, poniženje i omalovažavanje. Ko ima pravo da naše učenike svrstava u učenike drugog reda u odnosu na učenike u gradskim sredinama?“ kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika u OŠ „Vojvoda Radomir Putnik“.

Pored toga, u toj školi imaju đake koji nastavu pohađaju po IOP1 i IOP2 programu, zbog teškoća u pristupanju, uključivanju i i učestvovanju u obrazovanju i vaspitanju, zbog čega su protiv kombinovane nastave, koja nikako ne može da poboljša njihovo uključivanje u obrazovni sistem i napredovanje, jer je njima neophodno posvetiti dodatnu pažnju, što je nemoguće podelom 45 minuta i radom sa više razreda.

Oni skreću pažnju na to da roditelji već negoduju , ne žele takav sistem obrazovanja za svoju decu u kome „ovakve lude ideje narušavaju i dele učenička prava na osnovno obrazovanje“ i da će, u tom slučaju, mnogi da ispišu svoju decu i premeste ih u neku od gradskih škola. Kao posledica primene izmena spornog zakona, javiće se i i veliki broj tehnološkog viška – nastvanici će delimično ili potpuno ostati bez norme, broj zaposlenih će biti prepolovljen, zajedno sa administracijom.

Direktorka te škole, Milena Zafirović takođe je obavestila nadležne da škola u Džepu nema mogućnosti za spajanje više razreda u jedno, kombinovano. U izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju stoji da to nije obaveza da, kako je izjavio pomoćnik ministra Pašić, o tome odluku donose direktori. Međutim, on istovremeno očekuje da direktori poštuju zakon a konačnu odluku o svemu, nakon nadležnih Školskih uprava, doneće ministarstvo.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.