Gde preći ulicu kod benzinske pumpe u Vladičinom Hanu a biti bezbedan?

Na najfrekventnijoj saobraćajnici, državnom putu Vladičin Han-Surdulica-bugarska granica, na delu kod benzinske pumpe i „Idee“ nisu obeleženi pešački prelazi. Vertikalna signalizacija se svela na tri saobraćajna znaka. To je deo grada sa jednom od dve najfrekventnije ulice, pored glavne, Svetosavske. Tuda svakodnevno prelazi veliki broj đaka dve srednje škole i građana. Pešačkih prelaza nema, te ih se većina vozača i ne pridržava a pešaci ih se još uvek sećaju, ali džaba, retko ko ih propusti kad zakorače na saobraćajnicu.

Opština Vladičin Han, za razliku od Puteva Srbije, u čiju je nadležnost navedeni put, svake godine uredno obeležava horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, koja jedna bez druge ne mogu. U glavnoj, Svetosavskoj ulici kao i u okolnim ima zebri na svakom koraku. Pre par godina postavljen je i „ležeći policajac“ pored vrtić. Milomir Stevanović, ispred službe za investicije hanske opštine, kaže da je 2019. godine urađen kompletan projekat za obeležavanje signalizacije, čak i dela u nadležnosti Puteva Srbije.

„Urađena je horizontalna i vertikalna signalizacija u gradu. Na nivou opštine za to je izdvojeno oko 410.000 dinara, bez PDV-a,“ kaže Stevanović.

On nam je rekao i da su Putevi Srbija krajem prošle godine trebalo da krene sa obeležavanjem, ali ta sada ništa.

Da su radovi već trebalo da krenu, potvrđuje i Srđan Mladenović, opštinski saobraćajni inspektor tvrdi da je investitor pomenutog projekta JP Putevi Srbije.

„U više navrata sam razgovarao sa nadležnima u JP Putevi Srbija, u skladu sa svojim nadležnostima, i u zadnjem telefonskom razgovoru rečeno mi je da su u toku pripreme na realizaciji pomenutog projekta, tako da se nadamo da će taj posao biti realizovan,“ izjavio je Mladenović.

On kaže da su radovi usporeni zbog aktuelne pandemije. Međutim, nepostojanje pešačkih prelaza od benzinske stanice u Hanu pa sve do izlaska ka Surdulici, gde se tek naziru, traje mnogo duže nego od pandemije. I građani Hana se iskreno nadaju da će konačno ove godine imati kompletnu  horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, da se više ne prisećemo s nostalgijom pešačkih prelaza, ako se već tako prisećamo semafora u spornom delu. I što je još važnije da se ne utrkuju sa vozačima, koji uvek nekud žure a neki umesto da smanje brzinu, dodaju gas kao da nemaju ljudsko biće pred sobom na saobraćajnici.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.