GOJAZNOST KAO GORUĆI PROBLEM SAVREMENOG DRUŠTVA

IZAZOVI I REŠENJA

Beograd, 13. novembar 2023.– Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbijeorganizovali su panel diskusiju u okviru nacionalne kampanje Teži ravnoteži. Panel diskusija bila je sastavni deo programa preliminarnog dana 14. kongresa Evropskih udruženja nutricionista (FENS), jednog od najvećih događaja koji okuplja eksperte iz ove oblasti iz celoga sveta.

Prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije za evropski region skoro 60 odsto odraslog stanovništva ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazno. Panel je bio prilika da se probudi razgovor o ovom multidimenzionalnomizazovu modernog društva i sagledaju mogućnosti za prevenciju i prevazilaženje ovog problema.

Ispred Ministarstva zdravlja prisutnim gostima se obratila dr Zvezdana Bjeletić i istakla da je Ministarstvo zdravlje još 2008. godine donelo Nacionalni program za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, koji predstavlja strateški okvir i opredeljenost da se bavi prevencijom gojaznosti kao jednim od gorućih javnozdravstvenih problema. U okviru Nacionalnog programa definisano su prioritetne oblasti za akciju, a jedna od njih se odnosi na promociju zdravlja i prevenciju prekomerne telesne težine. I upravo u ovom segmentu je posebno istaknuto partnerstvo sa Privrednom komorom Srbije kao primer dobre prakse, koja je jedinstvena u regionu.

Dr Dragana Jović ispred Istitiuta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ je predstavila rezultate istraživanja o stilovima života građana Srbije koje ova institucija sprovodi svakih pet godina, posebno istakavši napredak kada je u pitanju redovnije konzumiranje doručka, veće unošenje voća i nešto učestalija fizička aktivnost većeg intenziteta u odnosu na ranija istraživanja. Takođe, posebno je istakla da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila infodemiju, kao veliku opasnost širenja netačnih informacija i apelovala na većem konsultovanju struke posebno kada je reč o pravilnim režimima ishrane.

Tokom juna ove godine, Institut za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ sa svojim zavodima je pokrenuo savetovalište za pravilnu ishranu, koje mogu posetiti svi građani sa uputom od strane svog izabranog lekara. Prof. dr Sanja Mazić, šef Katedre za medicinu sporta i Katedre za medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, je svoje izlaganje počela time da ni jedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost, ali da fizička aktivnost može da zameni svaki lek, posebno ističući da bi fizička aktivnost trebala da postane deo naše svakodnevice. 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, i to najbolje hodanja, je minimum koji svaka odrasla osoba treba da ima. Kada je reč o gojaznosti dece, Prof.dr Mazić je istakla da su podaci zabrinjavajući,zato

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.