Ugostitelji na Vlasini ostali bez gostiju

Verica Radulović, vlasnica kaže da ne pamti gori period za ugostitelje. Nekada su na Vlasini radila tri hotela, vile, privatne vikendice su primale goste i posla je bilo za sve. Sada zbog korone, ali loše infrastrukture, turista nema.

Druge zimske sezone za redom, u hotelu „Narcis“ na Vlasini gostiju nema. Svih sto ležajeva u tom ugostiteljskom objektu ove zime je prazno. Hotel radi samo tri dana u nedelji: petkom, subotom i nedeljom.

A u „Narcisu“ gosti mogu pronaći sve od specijaliteta koje nudi ovo ekološko područje – vlasinski sir, jagnje, pastrmku, pogaču, proju, specijalitete od pečuraka i drugihšumskih plodova. Sve sa visoravni na 1.200 metara nadmorske visine. Kilogram jagnjetine bez kostiju staje 2.200, porcija pastrmke oko 400, ili 1.400 dinara kilogram… Pun pansion je 2.500 a polupansion za 400 dinara manje po osobi.

U „Narcisu“ postoji i sportska sala, konferencijska sala, sauna, teretana, bilo je i ski staze, ali su uništene.

„Nema turista, pa nema svrhe da radimo tokom cele nedelje i da „proizvodimo“ gubitke. Restoran nam je otvoren petkom i tokom vikenda. Navrate ljudi iz okolnih mesta, najčešće Surdulice, Vladičinog Hana, Vranja, Leskovca… na popodne, šetaju, skijaju ili se deca sankaju, dođu na ručak i to je sve“, priča nam Verica.

Ista je bila i prethodna zima. Leto, od 15. jula pa do kraja avgusta je bilo nešto bolje. Kaže, bilo je sportskih ekipa, na pripremama. Čak ni gosti iz susedne Bugarske više ne dolaze.

„Nema više ni Bugara, koji su bili česti gosti. Treba da plate 60-70 evra test na koronu. Za ovakvo stanje nije samo kriva pandemija. Poslednjih pet godina su za nas, ugostitelje na Vlasini, katastrofalne. Nema prevoza, nema interneta i kablovske TV… Jednom rečju – nema infrastrukture“, kaže ona.

Prema njenim rečima, ukoliko nemate automobil, subotom možete doći na Vlasinu „Lastinim“ autobusom, morate da prespavate negde i da se vratite narednog dana, istim prevozom. Znači, možete ostati nedelju dana na Vlasini ili samo jedan dan. Zbog prevoza.

„Narcis“ postoji od 1997. godine. Nekada smo imali osam stalno zaposlenih konobara a sada dvojicu. Nema više ni slavlja. Ni tradicionalni specijaliteti, ni čist vazduh i prelepa priroda, jezero, više nisu dovoljni da privuku turiste. Pogledajte Kopaonik, Zlatibor… Nadamo se da će se stanje nešto poboljšati, s obzirom da je tek ove godine usvojen Prostorni plan za Vlasinu,“ kaže Verica.

Na Vlasinskoj visoravni ni nekadašnji istoimeni hotel već tri godine ne radi. Odmaralište „Elektrane“ od lane… Ostalo je nekoliko vila i vikendica. I dok se nekada u sezoni tražio krevet više, sada su objekti skoro prazni. Privatni smeštaj se izdaje po ceni od osam pa do 15 evra po ležaju.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

2 thoughts on “Ugostitelji na Vlasini ostali bez gostiju

  1. Šta rade vpastodršci,setaju,dndvnice,plate i prodaju maglu glupsonima. Drugačije ovo ne može da se objasni. Dizgine smo pustili,prodali se političarima,a mnogi nesvesni da su političari tu da služe narodu sluguju politici.

  2. Nebi bilo lose za pocetak da promenite i ta dva konobara kao i kuvare usluga vam je nula a i hrana katastrofa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.