I Leskovčani traže kupus iz našeg kraja

Sezona je kiseljena kupusu i ponuda ovog povrća je velika. Kilogram, na malo, košta 50 dinara, a oni kupuju više od 30 kg imaju popust po 10 dinara. Na parkingu pored stambenih zgrada, do mosta preko Kalimanke, prodaje se najbolji kupus. Iz našeg kraja. Tu su proizvođači iz Mazaraća, Priboja, Stubla, Prevalca… Na zelenoj pijaci su najčešće Leskovčani.

Čeda Tasić (70) penzioner iz Prevalca kaže da sa suprugom u sezoni proizvede oko 10.000 kilograma.

„Ovo je najtraženiji kupus, iz tih naših pet-šest sela. Prodajemo u Hanu i Surdulici. Ovo je domaće seme, kvalitetan kupus, još kupac treba uredno da stavi so kako treba, da on fermentiše. Tri posto tj. na 10 litara vode 300 grama soli,“ kaže Tasić.

Na pitanje da li im neko pomaže, odgovara da ima ćerku, lekara, koja sa porodicom živi i radi u Banjaluci, pa najčešće Tasići rade sami, ali kupus svake godine „otpujtuje“ za Bosnu i ajvar kakvog nigde nema.

O kvalitetu kupusa naših proizvođača govori i činjenica da čovek koji razvozi povrće za piljare, staje i pita odakle je naš prodavac, uz komentar „nemoj da si Leskovčanin, taj kupus imam i u Leskovcu“.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.