Nacionalne manjine u Srbiji danas biraju svoje savete


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozivalo je građane sa pravom glasa da izađu danas na izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Izbori se održavaju za nacionalne savete 23 nacionalne manjine – 19 na nesposrednim i za četiri na elektrorskim izborima, na 949 biračkih mesta u Srbiji, od sedam do 20 časova.

Na neposrednim izborima svoje predstavnike biraće pripadnici: albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine. Makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska svoje članove biraće putem elektorske skupštine. U biračkim spiskovima upisano je skoro pola miliona pripadnika nacionalnih manjima sa pravom glasa.

Nacionalni saveti predstavljaju najvažnije ustanove nacionalnih manjina koji imaju javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.