Obeležena prva slava crkve u Žitorađu – Svetog Kralja Milutina koga jednako poštuju Bugari kao i Srbi

Na temeljima crkve Svetog Kralja Milutina u Žitorađu kod Vladičinog Hana rezanjem slavskog kolača svečano je, po prvi put, obeležena slava te svetinje u izgradnji. Rezanje kolača obavio je Ekipskop vranjski, gospodin Pahomije sa sveštenstvom. Svečanosti su prisustvovali predstavnici hanske opštine kao i meštani sela.

Ovo je prvi hram koji je poneo ime sveca koga su donedavno više poštovali pravoslavni vernici iz cele Bugarske nego Srbi, gde se taj kult neguje od 16. veka. Kralj Milutin Nemanjić jedan je od najznačajnihih srpskih vladara. Drugi je po redu sin kralja Uroša, koji je na presto došao nakon povlačenja brata, Dragutina, 1282. godine. Milutin je za vreme svoje vladavine proširio zemlju i za 40 godina upravljanja stvorio jaku i uređenu državu u kulturnom i privrednom smislu. Bio je jedan od najvećih zadužbinara.

Svakog 29. oktobra u Crkvi Svete Nedelje u Sofiji, obeležava se godišnjica smrti kralja Milutina i presvlačenje moštiju, koje se tu čuvaju od 1.460 godine. Kralj Milutin bio je sahranjen u Zvečanima, u manastiru Sveti Stefan. Pred najezdom Turaka, nakon Kososvke bitke, mošti su prenete u selo Trepča, da bi na kraju bile pohranjene u Sofiji, po njegovoj želji. Bugarski narod je uložio mnogo napora da sačuva mošti srpkog kralja i sveca, svedoči otac Kirili, sveštenik Svete Nedelje. Jedan od događaja za to vezan je za april 1925. godine, kada je Komunistička partija Bugarske izvela teroroistički napad u kome je raznela krov crkve, tokom sahrane Konstantina Georgieva i tom prilikom je nastradao veliki broj ljudi, ali su ostaci kralja Milutina ostali netaknuti. Uoči praznika Svetog Kralja, kod Bugara 30. oktobra, a kod nas na današnji dan, u katedrali Svete Nedelje u Sofiji se mošti iznose i prenose uz povorku kroz crkvu. Vernici, među kojima je poslednjih godina sve više Srba, tada mogu da ih dotaknu i celivaju i da prisustvuju presvlačenju. Platno, u koje su umotane, sveštenici seku i komadiće dele vernicima za zdravlje, uz blagoslov.

Prošle godine u crkvi Svete nedelje u Sofiji obeležena je 700. godišnjica od smrti kralja Milutina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.