Iz ministarstva pozivaju, ali nije lako ostvariti popuste za električnu energiju

Autor: Lj. Pavlović

Prošle godineu Vladičinom Hanu 322 lica su ostvarila pravo popuste za električnu energiju kao energetski ugrožene kupci.

Iako iz Ministarstva rudarstva i energetike često apeluju na građane da podnesu zahteve za ostvarenje tog prava, uz obrazloženje da je lane povećan iznos budžetskih sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana sa 1,3 milijarde dinara na četiri milijarde dinara, to pravo često nije lako ostvariti. Na primer, pravo na dobijanje statusa ugroženog kupca prošireno je na korisnike uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, kao da seoska domaćinstva. Međutim, u prvom slučaju, bez obzira što neko u porodici ima člana koji prima navedenu pomoć, popust neće moći da ostvari, ukoliko nije nosilac domaćinstva. Takođe, to pravo ne mogu da ostavre ni oni koji ispunjavaju sve propisane uslove, ali imaju dugovanja prema EPS.

Uredbom VRS o sticanju statusa ugroženog kupca električne enrgije, prošle godine su imala pravo na popust domaćinstva sa jednim članom sa ukupnim mesečnim primanjima do 21.074 dinara, porodice sa dva člana sa primanjima do 33.402 dinara, a za svakog sledećeg člana domaćinstva ukupni mesečni prihodi koji se računaju kao kriterijum za sticanje statusa ugroženog potrošača se uvećavaju za 12.328 dinara.Na osnovu toga , energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečnog računa za električnu energiju za jednočlano domaćinstvo do 120 kilovatčasova mesečno, za dvočlano i tročlano do 160 kilovatčasova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 200 kilovatčasova mesečno i za šestočlano i veće domaćinstvo do 250 kilovatčasova mesečno

Zahtevi za ostvarivanje ovog popusta podnose se u lokalnim samoupravama koje imaju obavezu da u roku od mesec dana odgovore.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.