Jedinčiki…JEDNO BEZ DNO!!

Autor: Mimi Hanski

Jedinče…toj ti je jedino dete od dva roditelja. Dete što nema ni brata ni sestru ni polubrata, ni polusestru! Ili bar za nji ne znaje! Kažu da su jedinčiki svi ualeni, uobraženi i skržljivi! Iskreno, ja ne delim to mišljenje. Eve da si pođem od mene-ja nit sam skržljiv, nit ualen, dosuše možda sam malka samo uobražen. A i drugi jedinčiki koje ja poznavam nesu takvi. Kao toj je jedino dete, neje od malečko naučilo ništa da deli, da ostavlja na stranu, čuvav ga roditelji ko u stakleno zvono, babe i dede svi mu davav pare i kupujev igračke samo za njega, sredinu iz lubenicu sam izede. Kad jedinče poodi u čkolu na jesen, sve mu se novo kupuje, nema od koga da prenosuje i mož sve da iscepi, nema za koga da sačuvuje knjige i pernice, zimske jakne i čižme..

Jednog popodneva, ne tako davne 1996 godine, u današnjem kafiću „Grinklub“, za drugi sto od vrata, sedeli su tri hanska jedinca i uz vinjak bistrili hansku politiku. U jednom trenutku u toku te dubokoumne debate, oni donose zaključak da su svi trojica jedinčiki i dolaze na ideju, da bi mogli jednom godišnje da organizuju „Veče jedinčiki“…da na jednom mestu okupe sve jedince od 7 do 77 godina i da to postane tradicija u ovom gradu.

I tako i bi…Vladan Vladan Vlaja Vuckovic kao tvorac ideje zajedno sa Stanišom (Šeki Tepisi) i sa još jedno jedinče (Vlaja se ne seća ko je bio) , kreće u organizovanje „Veče jedinaca“ sa tendencijom da se ideja proširi i na okolna mesta, Surdulicu, Vranje…za čuveno veče čulo se i dalje, pisale su o nama i novine, pa je i urednik emisije „Ipak se okreće“ bio zainteresovan da snima emisiju ali do te saradnje nije došlo (mnogo pare tražili da dođu). Dvadesetak godina se na dan 11.11. u raznim restoranima i kafićima okupljalo društvo jedinaca, igralo se, pevalo, družilo. Na tim skupovima biralo se uvek najpijano jedinče (Žola dobijao nagradu na početku večeri), najubavo, najualeno, najdebelo jedinče, a nagrade su bile simboličnoće-recimo za najdebelo jedinče mesec dana besplatni termini u teretanu!! Ili se jedne godine desilo da za istim stolim sede 6 Zorana i svi jedinčiki!! Nekoliko poslednjih godina ta manifestacija se ne organizuje, jer je sve loše što je snašlo Srbiju, uticalo da se ljudi opuste i uživaju. Kako je ova „bela kuga“ udarila na Srbiju, jedinaca će izgleda biti sve više. Ali se iskreno nadamo da će ove godine ponovo doći do okupljanja, nas starijih ali i mlađih jedinaca kojima se ova ideja dopala i imaju želju da to oni organizuju. Inače…hanski jedinčiki imaju svoju zastavu (plave pozadine na kojoj piše „JEDNO BEZ DNO“), imaju svoj pečat, vizit kartice…

Nego…kakvi su jedinčiki koje vi znate?

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

2 thoughts on “Jedinčiki…JEDNO BEZ DNO!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.