Kako se gradilo i kako se gradi

Na fb stranici Vladičin Han pre izvesnog vremena objavljen je tekst iz 1936. Godine u listu „Pravda“ o – izgradnji klisure Kalumanke, koja je u ono vreme plavila domaćinstva u varoši i okolne njive. U to vreme, to je bila jedna od prvih „ukroćenih“ reka u nekadašnjoj Kraljevini Srbiji, na čemu su, kako je zabeležio autor, Dobričnin, pozavidele i zapadne eropske zemlje.

Za regulisanje bujice Kalimanske reke bili su zaslužni Dimitrije Tanasijević, šef odseka za bujice pri poljoprivrednom odeljenju Vardarske banovine i glavni zidarski majstori, Ljuba Stanojević i Jovan Anđelković.

„Po prvom projektu predviđeni su bili mnogo grublji radovi, samo da bi se smanjili materijalni izdaci, ali zahvaljujući zidarima iz Vladičinog Hana i okolnih sela koji su se pod vođstvom pravog umetnika u zidarstvu, Jovana Anđelkovića iz Jabukova prihvatili ovog posla, uspelo se da se uz istu cenu postigne ovako solidna izrada brana i to od pravog tesanika. Da su zidari bili iz drugog mesta, sve ovo bi koštalo pet puta više,“ napisao je tada autor.

Radovi na regulisanju bujice Kalimanke sa 34 brane koštalo je dva miliona dinara, što je bio veliki rashod, ali i veliki prihod, s obzirom na štetu koju je reka često pricinjavala.

To, kako se nekada gradilo, za dobrobit društva, za mnogo budućih generacija, sadasnjima bi trebalo da služi za nauk, zbog godina za nama i poplava.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.