Kako upotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci utiče na upravljanje vozilima – pokazna vežba u Tehničkoj školi

Autor: Lj. Pavlović

Danas su učenici Tehničke škole imali prilike da uz pomoć specijalnih naočara za simulaciju, u praksi vide kako je to kada pod uticajem alkohola ili različitih opijata učestvujete u saobraćaju, kao pešak ili vozač u sklopu pokazne vežbe – Uticaj alkohola i psihoaktivnih supstanci na upravljanje vozilima. Cilj pokazne vežbe je, kako je rekao profesor Tehničke škole, Zoran Kostić, na čiju je inicijativu realizovana, da mladi shvate štetan uticaj, ali i posledice, koje mogu izazvati alkohol i narkotici prilikom upotrebe i učešća u saobraćaju, posebno pri vožnji. On je izneo podatak da je u 95 odsto slučajeva saobraćajnih nezgoda, čovek taj koji je najodgovorniji za njih.

„Prema podacima MUP-a u 2021. godini bilo je 2.560 saobraćajnih nezgoda pod dejstvom alkohola. U njima je 1.386 lica povređeno, dok je 68 poginulo,“ rekao je Kostić između ostalog.

Kako su pokaznoj vežbi, pored učenika Tehničke škole prisutvovali i učenici osmog razreda osnovnih škola, stariji drugari su im prezentovali podatke o štetnom uticaju psihoaktivnih susptanci i alkohola pri vožnji, upoznali sa nekim od propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja, kao na primer da prema našim propisima, dozvoljena količina alkohola u krvi iznosi 0,20 promila, sa podacima koji su to prekršaji najčešći prilikom vožnje u alkoholisanom stanju ili pod uticajem droge i ukazali na to da nisu samo vozači ugroženi u takvim prilikama, već i ostali učesnici u saobraćaju – pešaci, biciklisti, vozači motocikala.

Učenici su uz pomoć specijalnih naočara, sa čijim su „dočaravanjem“ stanja alkoholisanosti ili uticaja različitih droga građani mogli da se upoznaju i pre par meseci na štandu Policijske stanice u Vladičinom Hanu, prelazili pešice određeni deo poligona uz postavljene čunjeve, ali i vozili, uz prisustvo instruktora, i obajsnili prisutnima da pri tom nisu imali potpunu orjentaciju i realno sagledavanje okoline.

Dr Dušan Radosavljević, ispred Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija iz Niša, Odseka za drumski transport, učenicima Tehničke škole je sa saradnicima omogućio i da na specijalnom trenažeru iskuse kako izgleda udarac vozila u drugo, ili neki objekat, prilikom saobraćajne nesreće, uz mere predostrožnosti, a to je prvenstveno pravilno vezivanje pojasa.

„Koristimo svaku priliku za pokazne vežbe na terenu, uz trenažer, kako bismo pokazali koliko je važno vezivanje pojasa, ali i o drugim pravilima. Što su deca mlađeg uzrasta, lakše prihvataju savete i usvaju znanje. Deca su toliko pozitivna, koliko ima date – tri puta više vraćaju. Imali smo slučaj u Aleksincu gde je prvacima podeljen bukvar „Pažljivko“, o parvilima u saobraćaju. Sklopljen je dogovor da svakog jutra svojim učiteljima „prijave“ svoje roditelje, da li su i kakav prekršaj napravili prilikom vožnje od kuće do škole, i tako mnogo naučiili o saobraćaju,“ kaže dr Radosavljević.

On je rekao da ovakve prezentacije imaju često u školama i na fakultetima i da je Akademiji jako važno da se podigne svest o bezbednosti saobraćaja, posebno među mladima, kao i o rizicima koje nosi vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktiovnih susptanci.

Organizator događaj bila je Tehnička škole, uz pomenutu Akademije iz Niša, kojoj su prisustvovali i pripadnici MUP-a kao i učenici i nastavnici osnovnih škola iz hanske opštine opštine.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.