Kategorije sadnog materijala

  Čitaoci pišu                                

Autor: dipl. ing. Saša Šormaz

Pošto je sadni materijal jedan od osnovnih činilaca uspešne proizvodnje, nabavci sadnog materijala treba posvetiti punu pažnju i saditi samo sadnice proizvedene od zdravih, selekcionisanih i kontrolisanih podloga i sorti. U Srbiji je su u ponudi uglavnom jednogodišnje sadnice sa ili bez prevremenih grančica standardne kategorije. Podizanje kvaliteta sadnog materijala i uvođenje u proizvodnju dvogodišnjih sadnica sa prevremenim grančicama kod pojedinih vrsta uticaće na brži povraćaj uloženih sredstava i rentabilniju proizvodnju.

Kategorije sadnog materijalasu predosnovni, osnovni, sertifikovani i standardni.

Predosnovni sadni materijal jeste reprodukcioni materijal koji se proizvodi pod odgovornošću oplemenjivača ili njegovih zastupnika i služi za proizvodnju osnovnog sadnog materijala. Testiran je po najnovijim međunarodnim standardima na prisustvo bolesti i štetočina. Održava se u strogim uslovima uz nemogućnost zaraze.

Osnovni sadni materijal jeste reprodukcioni materijal koji je nastao iz predosnovnog sadnog materijala i njegovim daljim umnožavanjem dobija se sertifikovani sadni materijal. Proizvodi se u matičnim zasadima pod kontrolom ovlašćene organizacije. U prometu je označen sertifikatom bele boje.
Sertifikovani sadni materijal jeste reprodukcioni materijal koji je nastao od osnovnog, namenjen za proizvodnju sertifikovanih sadnica ili za proizvodnju standardnog sadnog materijala. U prometu je označen sertifikatom plave boje.

Standardni sadni materijal jeste reprodukcioni sadni materijal koji je nastao umnožavanjem materijala od sertifikovanih sadnica, a namenjen je za proizvodnju standardnih sadnica. U prometu je označen sertifikatom narandžaste boje. Standardni sadni materijal koji je nastao umnožavanjem materijala od standardnih sadnica u prometu je označen sertifikatom narandžaste boje i posebnom oznakom S-A.

Sadni materijal koji nije označen nekom od traka ne treba kupovati.

Ilustarcija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.