Koje su sve usluge u javnom sektoru na lokalu lane poskupele?

Pored dugačkog spiska na kome bi bilo teško precizno pobrojati šta je sve poskupelo u toku protekle godine, počev od cena hrane i energenata pa nadalje, u Vladičinom Hanu građani su skuplje plaćali i većinu komunlanih usluga. Od polovine prošle godine, Javno preduzeće za komunalno uređenje je povećalo cene prevoza preminulih, sahrana i betoniranje grobne cokle oko grobne parcele. Najveća stavka među tri navedene je betoniranje koje, prema rečima direktora Komunalnog, Gorana Radivojevića, je proteklih pet godina iznosilo, na primer za parcelu od devet metara kvadratnih 17.072 dinara, dok je sada 25.350 dinara, bez PDV-a koji iznosi 10 odsto.

„Kubik betona je bio 4.000, a sada je 8.000 dinara, PDV-e je 20 odsto. Da ne pričamo o rastu cena gvožđa, drvne građe, radnih sati, minimlanoj ceni rada… Sve cene su minimalne, radimo bez zarade,“ kaže Goran Radivojević, direktor Komunlanog.

Cena prevoza je neznatno podignuta, sa 2.317 dinara na 2.549, a sahrane od 7.206 na 7.927 dinara i na sve to treba dodati još po 10 odsto PDV-a.

Kada se uračuna i to da grobna parcela, koju u zakup na 10 godina izdaje Crkvena opština Vladičin Han, iste kvadrature košta nešto više 42.000 dinara, troškovi ni malo nisu mali i uz sve one prateće. Sume koje porodice dobijaju iz Fonda PIO na ime pogrebnih troškova, ukoliko se radi o penzionerima, i iz osiguravajućih kuća – one za osnovne polise, ne mogu da pokriju sve izdatke. Kada već govorimo o parcelama na lokalnom groblju, sveštenik CO Vladičin Han, Branko Đorđević nam je rekao da one nisu povećane, ali da je obnova zakupa uvećana od 50 dinara na 100 po metru kvadratnom. Ko ne obnovi zakup, rizikuje da ostaci najbližih završe u zajedničkoj grobnici, a večna kuća preminulih bude izdata u zakup nekom drugom.

Ove godine, tačnije na jesen, poskupela je i voda i održavanje kanalizacije. JP „Vodovod“ je cenu vode sa gradske mreže sa 42,60 dinara po metru kubnom, povećalo na 57,50, a kanalizacije na 17 dinara. Uz to, „Vodovod“ je povećao i niz drugih usluga koje nudi građanima, osim one osnovne – ditribucije vode za piće.

Poskupeli su i troškovi iznošenje smeća u PWW.

„PWW cene odvoženja smeća nije menjao sedam-osam godina unazad. Prošle su povećane sa 120 na 180 dinara po članu domaćinstva, i to je bila minimalna korekcija. Nakon revizije, morala je da bude povećana, jer je lokalna samouprava sve do maja 2021. godine plaćala odvoženje smeća do deponije. Onda je revizor iz Beograda zabranio da opština daje novac u te svrhe, pa je cena morala da bude povećana,“ objašnjava Aleksandar Filipović, šef leskovačkog ogranka PWW u Vladičinom Hanu.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Hančani su u septembru prošle godine imali prosečnu zaradu od 60.215 dinara, najveću u Pčinjskom okrugi i za 43.000 dinara manju od republičke. Neminovno pitanje koje se nameće je – koliki procenat građana hanske opštine prima prosečnu platu, ili penziju koja je za proteklu godinu bila oko 29.000 dinara? I koliki odsto uposlenih ima veća primanja od toga?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.