Koliko koštaju sopstvena drva za ogrev?

Autor: Lj. Pavlović

Grejna sezona nam je pred vratima. Oni koji u ovim krajevima još uvek nisu nabavili ogrev, užurbano rade na tome. Većina se greje na drva, pošto uglja nema više ni za potrebe toplana, a struja je i sada i suviše skupa za većinu, ne računajući da nas kroz mesec dana očekuje novo poskupljenje. Ustaljeno je mišljenje da su drva najjeftinija. Ukoliko imate i svoja, ih! Međutim, računica baš i ne ide u prilog tome. Ali, pre svega, pomolite se da vam lopovi nisu posekli ono što su nam dedovi ljubomorno čuvali, naočigled svih nadležnih.

Vlasnik šume najpre mora da plati određenu taksu JP „Srbija šume“, da bi sekao na svom posedu. Cifra je simbolična, u odnosu na ostale troškove koji predstoje. Oni koji imaju motorne testere i sami seku su u povoljnijem položaju u poređenju sa onima koji moraju da plate drvoseče. Oni, u proseku, naplaćuju 2.000 dinara po metru prostornom, što znači da za 10 metara treba izdvojiti 20.000 dinara. Tura prevoza, u zavisnosti od udaljenosti, može biti od nekih osmadesetak pa do 100 evra. I tu nije kraj. Za one kojima opet treba pomoć, sečenje i cepanje ogrevnog drveta koša od 900 do 1.000 dinara po metru. Među manjim izdacima je prevoz i ređanje cepanica, za šta bi trebalo izdvojiti par hiljada dinara, kako se ko pogodi, jer jedino tu retko ko naplaćuje po metru.

Kada se sve sabere, cifra premašuje 40.000 dinara, ne računajući usputne sitne troškove, i već ste više nego upola otplatili sopstvena drva za ogrev, računajući da oni koji ih prodaju naplaćuju od 60 do 70 evra po metru prostornom.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.