Kraj spomenika na Kuli odata počast žrtvama fašizma tokom Drugog svetskog rata

Polaganjem cveća i odavanjem pošte nevinim žrtvama fašističkog terora tokom Drugog svetskog rata, u Vladičinom Hanu, kod spomenika na Kuli,obeležen je 8. septembar, Dan oslobođenja ovog mesta. Po prvi put lokalno sveštenstvo je održalo i pomen žrtvama.

„Bugarska, pristupajući Trojnom paktu uz pomoć Nemačke, uspela je da okupira jedandeo jugoslovenske teritorije, gde je i naša opština, a dokument o njihovim zlodelima pronađen je nakon oslobođenja, u nekadašnjim prostorijama policijskog načelstva u Vladičinom Hanu. Najkrvavija godina pod bugarskom okupacijom za žitelej hanske opštine bila je 1943. kada su mnoga sela poptupno uništena i stradalo nevino stanovništvo, ali je otpor naroda prema teroru i pored toga rastao“, rekao je Dragan Dimčevski, predsednik OOSUBNOR-a u Vladičinom Hanu.

On je izneo podatak da je sa područja hanske opštine u NOR-u učestvovao 1.531 borac, a životo je izgubilo njih 139. U periodu od 1941. do 1945. godine bugarski okupatori svirepo su ubili 663 stanovnika. Na prinudni rad u Bugarskoj deportovano je 2.300 ljudi.

Naša zemlja u Dugom svetskom ratu izgubila 1,7 miliona stanovnika, a materijalna šteta bila je ogromna.

„Ne postoji ni jedan razlog da se stidimo našeg četvorogodišnjeg ratovanja na strani pravde, slobode i vere u rađanje boljeg i pravednijeg sveta i zbog toga moramo da budemo ponosni na taj period naše istorioje i doprinosu koji je naš narod dao,“ rporučio je u govoru Dimčevski.

Cveće su položile delegacije Vojske Srbije, Garnizon iz Vranja, Okružni i Opštinki odbori SUBNOR-a iz Vranja i Vladičinog Hana, Opštine Vladičin Han, OO Udruženja penzionera, OO SPS-a.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.