KUD „Branislav Nušić“ i „Socijalna integracija mladih u Vladičinom Hanu“

Autor: Lj. Pavlović

Kulturno umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Vladičinog Hana ove godine je realalizovao projekat „Socijalna integracija mladih u Vladičinom Hanu“ u  partnerstvu sa Udruženjem građana NEXUS Vranje. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Mladi u Vladičinom Hanu su retko uključeni u donošenje odluka na lokalnom nivou. Većina njih nema iskustvo prisustvovanja sastancima ili skupštinama na kojima se donose odluke važne za javni i društveni život lokalne zajednice.

Učešće mladih u donošenju odluka u lokalnoj zajednici doprinosi i njihovom sopstvenom ličnom razvoju, kao i razvoju građanskog društva. Drugim rečima, pored toga što mladima podiže samoupozdanje, društvene veštine i toleranciju, ono takođe utiče na odluke, zakone i planove koji se donose, a koji se tiču njih. Učešće mladih u donošenju odluka čini da te odluke budu relevantne i efektne, jer odrasli nemaju dovoljan uvid u njihove potrebe kako bi mogli da odlučuju u njihovo ime.

Cilj projekta je bio da ojača kapacitete i mogućnosti mladih za aktivno učešće u lokalnoj zajednici, da unapredi kvalitete omladinskog rada, poveća informisanost, motivisanost i mogućnost za mobilnost mladih u Vladičinom Hanu.

U svrhu ispunjenja ciljeva projekta realizovano je više aktivnosti. Organizovano je pet raznorodnih trening radionica za članove KUD „Branislav Nušić“ na teme: upravljanje projektima, umetnost, tradicija, prava mladih i ekologija. Kroz treninge i radionice mladi su stekli neophodna znanja i veštine iz navedenih oblasti što im omogućava da se uključe u društveni životi u proces donošenja odluka na lokalnom nivou – podnošenje inicijativa lokalnom parlamentu, školi, javnim ustanovama radi unapređenja položaja mladih, apliciranje na konkursima koje raspisuje lokalna samouprava, učešće na javnim raspravama itd.

Organizovani su i sastanci i okrugli stolovi predstavnika mladih i ostalih zainteresovanih strana, lokalne samouprave, medija, NVO, škola, lokalnih javnih institucija, u cilju poboljšanja komunikacije sa mladima, upoznavanja sa njihovim problemima i istraživanja mogućnosti za njihovo aktivnije učešće u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „Mladi u akciji za bolji život“ , sufinanisran iz budžeta Opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove navedene institucije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.