Kuće u Hanu se mogu kupiti po ceni garaže u prestonici

Autor: Ljiljana Pavlović

Iseljavanje žitelja opštine Vladičin Han ne prestaje od sredine devedesetih godina prošlog veka. Dok su do tada beležene migracije iz seoskih ka gradskoj sredini, od tada, a naročito početkom 2000-ih ljudi napuštaju varoš i odlaze u veće gradove ili inostranstvo, zbog posla. Tada je najviše nekretnina u Vladičinom Hanu i prodato. Najviše su se prodavali stanovi. Oni koji su ih u vreme inflacije otkupljivali za 100 ili 200 tadašnjih nemačkih maraka, i umesto korisnika postali vlasnici, dobijali su višestruko od uloženog, po nekoliko desetina hiljada evra. Za kupovinu garsonjere trebalo je izdvojiti od 15.000 pa i do 18.000 evra.

Poslednjih par godina mnogo je i kuća koje su promenile svoje vlasnike. Neki prodaju ono što su nasledili od roditelja jer više ne žive ovde, a neki i zbog toga što su im se deca posle studija trajno nastanila u većim gradovima, pa ne žele da staračke dane provode daleko od najbližih.

Istovremeno, kuće u Hanu najviše kupuju žitelji Manjaka, brdskog sela u hanskoj opštini poznatom po uzgoju malina. Jedino je selo koje je proteklih decenija odolevalo migracijama, ali izgleda da se sa smenom generacija i to menja.

Cene kuća u Vladičinom Hanu, koje su pre desetak godina bile bagatelne u odnosu na stanove, i pored toga što su mnogo veće i imaju dvorišta, sada su nešto više. U „Halo“ oglasimo nailazimo na brojne oglase u kojima se nude kuće u Hanu i okolini. Vlasnici traže od 30.000 evra pa do nekih osamdesetak. Recimo, kuća u Hanu od 286 metara kvadratnih prodaje se za 80.000 evra. Za osam hiljada manje nudi se sedam ari placa i kuća od 218 kvadrata a za 30.000 evra od 94 kvadrata.

Na starom mostu u Vladičinom Hanu, oprobanom oglasnom mestu, zalepljena je fotografija nezavršene dvokuće, pod krovom, u Prekodolcu. Od posrednika u prodaji saznajemo da je cena kuće od 550 kvadrata, sa vodom, ali bez struje i sa placem od 6,5 ari – 60.000 evra. Procenjena tržišna vrednost objekta je 75.000 evra. Nedavno je oglašena prodaja solidne prizmne kuće, stare gradnje, u blizini železničke stanice. Cena je 30.000 evra. Te kuće su, po pravilu, među najtraženijima od strane podstanara. Ne iziskuju velika ulaganja, a mogu se naći i po znatno nižoj ceni, sve u zavisnosti i od lokacije. Nedovršene kuće mogu se kupiti i za bagatelu. Tako je pre nekog vremena, kuća od više stotina kvadrata u Poljani, trospratnica, kupljena za 4.000-5.000 evra.

Poređenja radi, garaža na Voždovcu, u ulici Vojvode Stepe prodaje se za 21.900 evra. U blizini trga Zorana Đinđića za garažu od 16 kvadrata treba izdvojiti 17.000 evra, a u Rakovici za šest kvadrata više, čak 18.500 evra.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.